Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Συμφωνία για tax-free εμπόριο μεταξύ ΕΕ - Καναδά!


Ο Bέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των βελγικών πλευρών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA). Τι σημαίνει αυτό για τους ευρωπαίους πολίτες...




To προφανές είναι ότι πλέον κάθε ευρωπαίος θα μπορεί να αγοράζει χωρίς δασμούς συνεπώς και τελωνειακό έλεγχο προϊόντα από τον Καναδά κι αντίστροφα. Ο Καναδάς είναι ο δωδέκατος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. Η ψήιφση της CETA ανοίγει τον δρόμο για τη σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών με τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Κατά συνέπεια θωρακίζεται τρόπον τεινά η ενότητα της Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, όπου οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρησή τους από το «κλαμπ» των Βρυξελλών.

Όμως, δεν είναι όλα τα πράγματα... αθώα. Οι ξένες εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να μηνύουν τις χώρες όπου θα δραστηριοποιούνται εάν θεωρούν ότι πλήττονται οι επενδύσεις τους. Φανταστείτε, δηλαδή, τι θα συμβεί εάν ο κάθε Σκουρλέτης κάνει τα δικά του παλαβά σε επενδύσεις τύπου Ελ Ντοράντο Γκολντ! Επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν πως εκχωρούνται δυνάμεις στις πολυεθνικές, αλλά αρκετοί ηγέτες στην Ευρώπη εικάζουν ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Οι υποστηρικτές της CETA τονίζουν ότι η συμφωνία θα ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ των εταίρων κατά 20% και κατά 12 δισ. ευρώ την οικονομική δραστηριότητα στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.