Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Κι ο ΟΟΣΑ βλέπει μετά βίας ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 [πίνακας]


Το πολυδιαφημισμένο 2,7% του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει με ακόμη ένα αφήγημα της αριστεράς...



Σημαντικά χαμηλότερες προσδοκίες σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους πιστωτές για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος έχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην εξαμηνιαία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών μελών του, σημειώνει πως στη χώρα μας το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις  κατά 1,3% το 2017, έναντι ανάπτυξης 2,7% που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού και 2,8% που προβλέπει το ΔΝΤ. Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί και το 2018, έτος εξόδου της χώρας μας από το Μνημόνιο, με τον Οργανισμό να προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα ενισχυθεί μόλις κατά 1,9%.

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί το 2017 και το 2018, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, η ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης των πιστωτών αυξάνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον σταθεροποιείται», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ωστόσο επισημαίνει ότι κρίσιμοι τομείς εξακολουθούν να υποαποδίδουν όπως οι εξαγωγές υπηρεσιών, κυρίως λόγω των δομικών περιορισμών που υπάρχουν αλλά και των capital controls που επηρεάζουν κυρίως τα έσοδα του κλάδου της ναυτιλίας.

Η έκθεση προβλέπει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος. «Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και κάποια μορφή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη», σημειώνεται. «Το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές. Γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και η σχετική προσφυγική κρίση θα αποτελέσουν σημαντικές πρόσθετες προκλήσεις», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «η εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη». Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι περιορίζουν τις πιστώσεις και τις επενδύσεις και συνιστά την εφαρμογή νομοθετημένων κινήτρων και στόχων για τις επιδόσεις των τραπεζών, για να παρακολουθείται η πρόοδος που κάνουν για την αντιμετώπισή τους. Όσον αφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας και θα επιτρέψει τη συμμετοχή περισσοτέρων πολιτών στην ανάπτυξη. «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η διασφάλιση ότι η νέα ανεξάρτητη Αρχή δημόσιων εσόδων θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και την είσπραξη, θα ενισχύσει τα έσοδα», αναφέρεται.

Το χρέος

Σε ένα πιο θετικό μήνυμα πάντως, ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του «τεράστιου» δημόσιου χρέους, καθώς το μέγεθός του «κόβει» την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο», αναφέρεται.

Στην έκθεση πάντως δεν προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους, ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρωτογενές πλεόνασμα & χρέος

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Αθήνα θα ξεπεράσει τον φετινό στόχο του 0,5% του ΑΕΠ αλλά και ότι έχει ήδη νομοθετήσει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου για την επόμενη διετία. Παρά ταύτα, δεν κάνει καμία αναφορά στην περίοδο μετά το 2018, όπου εντοπίζεται και η κύρια διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, με το Ταμείο να ζητά μείωση του στόχου για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.

Όσον αφορά το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (που περιλαμβάνει και τους τόκους), προβλέπεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ φέτος από 7,5% πέρυσι και να μειωθεί στο 0,2% το 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 185,7% του ΑΕΠ φέτος και να μειωθεί στο 182,7% το επόμενο έτος και το 177,6% το 2018.



Ανεργία

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ «η απασχόληση θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό, ιδιαίτερα για τους νέους». Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 23,5% φέτος από 24,9% πέρυσι και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 23,1% το 2017 και το 22,7% το 2018.

Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,1% φέτος από -1,1% πέρυσι και να αυξηθεί περαιτέρω στο 1,1% το 2017 και το 1,4% το 2018, λόγω «της μεγαλύτερης αύξησης των μισθών».

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παρουσιάσει φέτος έλλειμμα 1% του ΑΕ), το οποίο αναμένεται να περιορισθεί στο 0,6% και 0,1% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

stoixeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.