Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Το ΔΝΤ βάζει τις βάσεις για το Μνημόνιο 4: Μείωση χρέους, κούρεμα συντάξεων, αφορολόγητο 5.000 €


Νέα «βόμβα» έριξε το ΔΝΤ λέγοντας μεν «ναι» σε μέτρα για το χρέος αλλά επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκ των προτέρων αλλά αφού επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι και θέτει ως προϋπόθεση 4ο Μνημόνιο...



Στην ουσία το ΔΝΤ απαιτεί ένα νέο μνημόνιο πρόγραμμα στο οποίο, παγίως, ζητά δύο πράγματα:

1.Να πέσει το αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ
2.Να γίνει περικοπή των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας ουσιαστικά στον Γερούν Ντάισελμπλουμ δέχθηκε να μπει στην κουβέντα το θέμα των μέτρων για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος ωστόσο τόνισε εκ νέου ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τα μέτρα πρέπει να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.

Οπως επίσης ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, να είναι εμπροσθοβαρή δηλαδή.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν «απ΄αρχής» (upfront).

Αντίθετα τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Ανέφερε δε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ. της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

Τέλος, ο κ. Ράις, ερωτηθείς για τις συνέπειες από την εκλογική νίκη Τράμπ, παραδέχθηκε ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, η ανάπτυξη παρέμεινε «πολύ χαμηλή, για πολύ καιρό και για πολύ λίγους», γεγονός που θα έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.