Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ασφυκτική πίεση ΔΝΤ στην μίνι σύνοδο για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα


Οι πληροφορίες επιμένουν – παρά τις πολλαπλές διαψεύσεις από το Βερολίνο – ότι η συνάντηση είναι πιθανό τελικά να πραγματοποιηθεί ακόμα και αύριο Παρασκευή και οπωσδήποτε πριν από το EWG της Δευτέρας....





Το κρίσιμο όμως στην συνάντηση αυτή που έχει προκαλέσει μετωπική μέχρι στιγμής αντιπαράθεση είναι το δίλημμα που έχει θέσει το ΔΝΤ όσο αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Τόμσεν σε απόλυτη συμφωνία με την κα Λαγκάρντ, η οποία δεν θα είναι παρούσα στη συνάντηση, θέτει ως προϋπόθεση για να δεχθεί την επίμονη απαίτηση του Βερολίνου για ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα μέχρι και το 2022 (τέσσερα χρόνια μετά το 2018), τον εκ των προτέρων προσδιορισμό των μέτρων που θα εξασφαλίζουν τα πλεονάσματα αυτά!

Η προϋπόθεση αυτή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να υλοποιηθεί για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, όπως αναγνωρίζεται από αρμόδια στελέχη της Κομισιόν που εμπλέκονται στην Β αξιολόγηση.

Η μοναδική εναλλακτική διέξοδος που συζητά το ΔΝΤ σ' αυτό το deadlock όπως το χαρακτήρισε κοινοτικός αξιωματούχους, είναι να αποδεχθεί η Ευρωζώνη μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ήτοι για την τετραετία που ακολουθεί το 2018 στη βάση της συμφωνίας της 24ης του Μαΐου.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί είναι ότι από την Ουάσιγκτον θεωρούν πως οι δεσμεύσεις για τα μέτρα αυτά σε ετήσια βάση θα πρέπει να χτυπάνε στις δύο μεγάλες πηγές δαπανών, ήτοι στο ασφαλιστικό σύστημα και τη δαπάνη του δημοσίου για μισθούς.

Με άλλα λόγια συνιστά νέες περικοπές σε συντάξεις και στην απασχόληση στο δημόσιο.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ταυτόχρονα αναγνωρίζεται – όπως και από στελέχη της Κομισιόν – ότι μία τέτοια δέσμευση αν υλοποιηθεί είναι βέβαιο ότι θα ανατρέψει κάθε προοπτική αύξησης του ΑΕΠ και ανάκαμψης της οικονομίας...

Στο αδιέξοδο αυτό, παράγοντες της Κομισιόν αναγνωρίζουν ότι η ασφυκτική αυτή πίεση από πλευράς του ΔΝΤ, στοχεύει στο να κάμψει την αδιαλλαξία της Ευρωζώνης για την απαίτηση τόσο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, πολύ περισσότερο από ότι στο να εφαρμόσει ενα τέτοιο ασφυκτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παρατεταμένης λιτότητας, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο έτσι κι αλλιώς να δώσει αποτελέσματα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον...

Το αποτέλεσμα αυτής της διελκυστίνδας θα επιχειρηθεί να συγκεκριμενοποιηθεί με μία συμβιβαστική λύση στην συνάντηση του άτυπου Washington Group στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, ο κ. Ρέγκλιγκ από το ESM, ο κ. Βίζερ από το EWG και ο κ. Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.