Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Δημοψήφισμα για θανατική ποινή και ΕΕ θέλει ο Ερντογάν


Δημοψήφισμα ακόμη και μέσα στον επόμενο χρόνο για τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ σκέφτεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «προειδοποιώντας»...


 τις Βρυξέλλες πως πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν την Τουρκία στην Ένωση. Ο Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς για τα επικριτικά του σχόλια ενώ επανέλαβε πως εξετάζει να θέσει σε δημοψήφισμα και την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα τη Δευτέρα, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια είπε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία για την ένταξη στην ΕΕ.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής - κίνηση που το πιθανότερο είναι πως θα έβαζε τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ- αν το κοινοβούλιο ψηφίσει σχετικό νόμο, και δήλωσε πως κι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.
Οι Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν για τις αλλαγές του συντάγματος την ερχόμενη άνοιξη. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα ανάλογο του γαλλικού ή του αμερικανικού.
Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης στον Σουλτς, ο οποίος έχει πολλάκις επικρίνει την στάση του τούρκου προέδρου σε ζητήματα ελευθεριών: «Τι είσαι εσύ; Από πότε έχεις λόγο να αποφασίζεις για την Τουρκία;» ρώτησε, λέγοντας «πώς μπορείς εσύ που δεν έχει πάρει την Τουρκία στην ΕΕ εδώ και 53 χρόνια να βρεις την αρμοδιότητα να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις».
«Αυτός εδώ ο λαός παίρνει μόνος του τις αποφάσεις, κόβει τον ομφάλιο λώρο» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.