Σκληρή κριτική ασκεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην κυβέρνηση για τη στάση της σε σχέση με το νέο Εργασιακό, στη ΓΣΕΕ για την άρνηση της να συζητήσει για τα αίτια της κρίσης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν τα προγράμματα προσαρμογής έως τώρα...
Στο εβδομαδιαίο δελτίο το οποίο εξέδωσε σήμερα ο Τομέας Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ κατηγορεί τη ΓΣΕΕ ότι "αρνείται την εποικοδομητική συζήτηση για τα αίτια της κρίσης”.
Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ επιτίθενται στον πρώην Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για το γεγονός ότι ζήτησε "την καταδίκη της χώρας του, ώστε να εμφανισθεί ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργαζομένων” κατά την ακρόαση της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 20 Οκτωβρίου (σ.σ. για την υπόθεση της προσφυγής των συνδικαλιστών κατά των Μνημονίων).
Εξάλλου, από την πλευρά του ΣΕΒ επισημαίνει πως "τα Προγράμματα που κλήθηκαν να εφαρμόσουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πολύ πιο ισορροπημένα στον θεωρητικό τους σχεδιασμό από ό,τι τελικά εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στην πράξη”.
Οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ "αντιπαραθέτουν” την Ελλάδα με τις άλλες χώρες -μέλη της ευρωζώνης όπου εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια προγράμματα προσαρμογής.
"Σε όλες αυτές τις χώρες, όπου εφαρμόζονται, ο σκοπός δεν είναι να "μειώσουν" τα εργασιακά δικαιώματα όσων έχουν ήδη απασχόληση, αλλά να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησης και αυτών που δεν έχουν δουλειά, των νέων που έχουν συνεχώς βελτιούμενα προσόντα, των γυναικών, για να αυξηθεί η παραγωγική δυναμική της χώρας, ενισχύοντας την ελκυστικότητα για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”, αναφέρεται στο εν λόγω δελτίο,
Εξάλλου από την πλευρά του ΣΕΒ τονίζεται πως "ο άκρατος κρατικός δανεισμός για τη χρηματοδότηση διευρυνόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η πλασματική ζήτηση που δημιουργούσε στην αγορά είχαν ως αποτέλεσμα να βαθαίνει η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και, έτσι, να οδηγηθεί η χώρα στην κατάρρευση”
Στο μεταξύ, στην ίδια έκθεση ο ΣΕΒ σχολιάζει και την υπερφορολόγηση στον κλάδο των καπνικών, προειδοποιώντας για τους κινδύνους στα δημόσια έσοδα από ενδεχόμενη μεταστροφή των καταναλωτών σε νόμιμα ή παράνομα φτηνότερα τσιγάρα.
Όπως αναφέρει, "για το 2017 προγραμματίζεται η περαιτέρω αύξηση των φόρων των καπνικών προϊόντων, στο υψηλότερο επίπεδο εντός της Ε.Ε., ενώ επιπλέον η φορολογία θα συνδέεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την τιμή λιανικής συμπιέζοντας ταυτόχρονα τα αναμενόμενα έσοδα του κράτους από μια ενδεχόμενη μεταστροφή των καταναλωτών σε νόμιμα ή παράνομα φτηνότερα τσιγάρα. Η εμπειρία από το 2010 μας δείχνει ότι η στρατηγική αυτή δεν θα αποδώσει. Το 2016 τα εκτιμώμενα έσοδα από καπνικά παραμένουν στα επίπεδα του 2009 παρά την έκτοτε αύξηση των φόρων στα καπνικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του κύκλου εργασιών στην αγορά, από το 73% στο 84% της μέσης λιανικής τιμής. Ειδικά στην περίπτωση των καπνικών, η αύξηση των φόρων οδηγεί σε ταχύτατη διάβρωση της φορολογητέας ύλης, της επίσημης αγοράς και της σημαντικής εγχώριας παραγωγής, καθώς η εναλλακτική των λαθραίων τσιγάρων παραμένει εύκολα προσβάσιμη για τον καταναλωτή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα λαθραία τσιγάρα έχουν δεκαπλασιάσει το μερίδιο αγοράς τους στα χρόνια της κρίσης και της υπέρμετρης αύξησης των φόρων. Την ώρα που τα έσοδα του κράτους από τα καπνικά κινούνται στο ύψος των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, μια αποτυχία των εισπρακτικών μέτρων του 2017 θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό κενό που δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.