Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Financial Times: Η υπόθεση brexit στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Είναι πολύ πιθανό η υπόθεση του Brexit να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Κεν Λένερτς, σε συνέντευξή του στους Financial Times...




Όπως είπε, «υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι» για να μεταφερθεί η υπόθεση εκεί, κάτι που θα σημαίνει ότι η τελική μορφή της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. μπορεί να κριθεί και από το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Μια βασική νομική παράμετρος είναι η εξέταση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αφού το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου, στο πλαίσιο του «κοινοτικού δικαίου».

Το Δικαστήριο θα μπορούσε για παράδειγμα να κρίνει, μεταξύ άλλων, εάν η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 είναι αναστρέψιμη. Εάν όντως κριθεί αναστρέψιμη, το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την έξοδο από την Ε.Ε., έστω με μεγάλο πολιτικό κόστος.

Η αρμοδιότητα του Δικαστηρίου θα μπορούσε επίσης να αγγίξει τις συνέπειες τυχόν εξόδου της Βρετανίας στα δικαιώματα των πολιτών και στη δραστηριότητα επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.