Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Καμπανάκι κινδύνου από Financial Times για Ελλάδα, ΔΝΤ και χρέος


Αν έως το τέλος του έτους δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα μεταξύ των δανειστών, το ΔΝΤ μπορεί τελικά να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης και να αφήσει την Ευρώπη να βάλει η ίδια τάξη στα προβλήματά της...



Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Financial Times στο σημερινό κύριο άρθρο της, αναλύοντας εκτενώς το τι θα συμβεί στην περίπτωση μη συμφωνίας, εστιάζοντας στα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα να πετύχει από το 2018 και μετά.

Το σημείο τριβής αφορά στο αν η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε τεράστια δημοσιονομική σύσφιξη από τότε που ξεκίνησε η διάσωση, θα πρέπει να επιτύχει και να διατηρήσει ένα ακόμα πολύ φιλόδοξο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και έπειτα, γράφει η εφημερίδα, τονίζοντας την αντίθεση, και μάλιστα ορθή- όπως τη χαρακτηρίζει- του ΔΝΤ σε μια τέτοια πρόταση και υπογραμμίζει ότι:

«Μια τέτοια πολιτική θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να καταπνίξει μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να μεταθέσει για αργότερα την μείωση του βάρους του χρέους».

Σημειώνει ότι το Ταμείο έχει επίσης δίκιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται πιθανότατα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, είτε με διαγραφή της ονομαστικής αξίας ή με μείωση της καθαρής παρούσας αξίας μέσω αλλαγών στις ωριμάνσεις και τα επιτόκια, για να καταφέρει να βγει από τη σημερινή δύσκολη θέση.

Αλλά αν οι κυβέρνησης της ευρωζώνης επιμείνουν στην εφαρμογή μη παραγωγικών πολιτικών που θα επιδεινώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την βιωσιμότητα του χρέους και που είναι αντίθετες με την προσέγγιση τους στη δημοσιονομική πολιτική σε άλλες χώρες της Ε.Ε., το ΔΝΤ θα έχει δίκιο να φύγει, τονίζουν οι F.T.

Η επίτευξη των στόχων για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι εφικτός, σύμφωνα με την ανάλυση των FT, ωστόσο το να συνεχίσει να τον επιτυγχάνει «για το μεσοπρόθεσμο διάστημα», όπως προβλέπει το σχέδιο, είναι σίγουρα δονκιχωτικό για μια οικονομία με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και εύθραυστη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Οπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος των FT «αν το Ταμείο δεν κάνει πίσω, όπως θα όφειλε, το Βερολίνο θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην συμμετοχή του ΔΝΤ και στη διατήρηση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας» και προσθέτει πως τυχόν απομάκρυνση του ΔΝΤ από την διάσωση της Ελλάδας θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω δεδομένου ότι οι δανειστές του επίσημου τομέα θα συνεχίσουν να εμπλέκονται στη χώρα για δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.