Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ο Guardian παίρνει στο... ψιλό τον κομμουνιστή Τσίπρα, που υποδέχεται τον Ομπάμα


Ο άλλοτε κομμουνιστής Τσίπρας βασίζεται στον Ομπάμα για την ελάφρυνση του χρέους...






Τις προσδοκίες του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναλύει ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί για σημαντική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα ο Ομπάμα είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα, εν μέσω ανησυχίας για την τρομοκρατία έπειτα από την επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία.

Παρά τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το δημοσίευμα «ο άλλοτε παθιασμένος κομμουνιστής κατά της λιτότητας», υπολογίζει πολύ στην επίσκεψη Ομπάμα.

Ακόμα και αν η χρονική στιγμή δεν είναι ιδανική, την ώρα που ο πρόεδρος πρόκειται να αποχωρήσει σε περίπου δύο μήνες και ενώ έχουν ήδη διεξαχθεί εκλογές με νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ, η «αριστερή κυβέρνηση βασίζεται στην στήριξή του και την έκκλησή του για να πείσει τη Γερμανία, την υπερδύναμη της Ευρώπης και το μεγαλύτερο πάροχο πακέτων διάσωσης, για να προχωρήσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα ο Ομπάμα μετά την Αθήνα πρόκειται να επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Τσίπρας, του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει κατακόρυφα ως αποτέλεσμα της επιβολής μέτρων που κάποτε υποσχόταν να εξαλείψει, έχει κάνει τώρα προτεραιότητά του την ελάφρυνση χρέους. Τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει τη ρητορική του, καλώντας σε μία συμφωνία ως το τέλος του χρόνου», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να εξασφαλίσει συμφωνία μέχρι το τελευταίο Εurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου, συμπληρώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας: «Αν και λίγοι πιστεύουν ότι αυτό είναι δυνατό, ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον Ομπάμα θα μπορούσε να διευκολύνει τις συζητήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες».

Βέβαια, όπως τονίζει το δημοσίευμα στην ατελείωτη κρίση χρέους της Ευρώπης, η Γερμανία «κάνει παιχνίδι», με τον «σκληροπυρηνικό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αποκλείει επανειλημμένα την ελάφρυνση χρέους μέχρι τις γενικές εκλογές της επόμενης χρονιάς στη Γερμανία.

«Η ελάφρυνση χρέους για τον Τσίπρα θα μπορούσε να είναι μία τεράστια νίκη», αναφέρει ο οικονομολόγος και Αμερικανός πρώην διπλωμάτης στην Αθήνα, Άλεξ Μάλι.

«Η Αμερική μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει την Ελλάδα στο ΔΝΤ και να ασκήσει πίεση για τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και αυτό είναι κάτι που ξεκάθαρα ο Ομπάμα προσπαθεί να κάνει», επισήμανε ο Μάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.