Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ομολογία Τσακαλώτου για "κόφτη" και τα έτη 2019 - 2020


Δεν απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το ενδεχόμενο διατήρησης του «κόφτη», αλλά και της ύπαρξης νέου μηχανισμού, για την περίοδο 2019 – 2020, μιλώντας, το απόγευμα του Σαββάτου, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017...



Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως το ΔΝΤ ζητά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά το 2019.

«Ο πιο εύκολος τρόπος να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ λέει ότι με τα μέτρα που πήραμε το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη, ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο. Άρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ, αυτή αφορά το 2018», εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά τη μετά το 2018 περίοδο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως για τα έτη 2019-2020, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5%.

«Ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός γίνεται λόγω της διαφωνίας του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Αγορά», ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «εφικτή» την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου.

«Νομίζω είναι ακόμα εφικτός ο στόχος και όπως έχω πει πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση. Έχουμε κάνει τη θέση μας καθαρή σε σχέση με τη σημασία της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Αν η Ευρώπη δεν εξασφαλίσει τους όρους να συμμετέχουν τουλάχιστον στη φάση της ανάκαμψης, τότε δεν έχει μέλλον. Οι συλλογικές συμβάσεις, με αυτή την έννοια, είναι μέρος της λύσης όχι του προβλήματος. Επιπλέον, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει ούτε οικονομική ούτε πολιτική λογική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Μιλώντας για τις συζητήσεις στο πρόσφατο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «πάντα θα έχουμε τζαρτζαρίσματα», αλλά επισημαίνει ότι «είναι στη φύση της διαπραγμάτευσης οι παίκτες να καθυστερούν να εμφανίσουν την τελική τους θέση».

Πάντως, δηλώνει αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, καθώς, «όλοι οι θεσμοί, και όλα τα κράτη μέλη καταλαβαίνουν τη σημασία του εγχειρήματος».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η θέση και η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πρώτον, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2 ,5%, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να υπάρξει η δέσμευση ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1% που δημιουργείται θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών. Και δεύτερον, να χρησιμοποιηθεί η απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, από τη φοροδιαφυγή για παράδειγμα, για κοινωνικούς σκοπούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.