Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Τι αλλάζει με τη νέα ανατιμολόγηση φαρμάκων


Εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι προκύπτει από τις μειώσεις τιμών...


 των φαρμάκων από τη νέα ανατιμολόγηση, με το μεγαλύτερο μέρος βέβαια να επιβαρύνει την κατηγορία των φτηνών μη προστατευμένων σκευασμάτων (δηλαδή τα off patent και γενόσημα).
Η εξοικονόμηση αυτή έχει επίδραση στο clawback που πληρώνουν οι εταιρείες, καθώς έτσι κι αλλιώς το ελληνικό Δημόσιο όσο κι αν αυξηθεί η δαπάνη για φάρμακα εκείνο δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ παραπάνω, πέρα από 1,945 δισ. ευρώ για εξωνοσοκομειακά και 590 εκατ. ευρώ για νοσοκομειακά.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή, τα εντός πατέντας πρωτότυπα φάρμακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, παίρνουν τιμή από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του ίδιου φαρμάκου, ως προς τη δραστική ουσία, φαρμακοτεχνική μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία, στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.