Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Συνδυασμός αντικαρκινικών φαρμάκων κάνει καλό στη γυναικεία γονιμότητα


Ένας συχνά χρησιμοποιούμενος συνδυασμός τεσσάρων αντικαρκινικών φαρμάκων, φαίνεται να «πυροδοτεί» την ανάπτυξη νέων ωαρίων...


 δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για νέα θεραπεία της υπογονιμότητας.
Την αναπάντεχη αυτή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Human Reproduction, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με λέμφωμα Hodgkin's, που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με το φαρμακευτικό σχήμα ABVD (συνδυασμός αδριαμυκίνης, μπλεομυκίνης, βιμπλαστίνης και δακαρβαζίνης), είχαν έως δεκαπλάσια ωάρια σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το σοκ της χημειοθεραπείας ωθεί τα βλαστικά κύτταρα στις ωοθήκες να παράγουν νέα ωάρια. Γι' αυτό συνέκριναν δείγματα ιστού από τις ωοθήκες 14 καρκινοπαθών (από τις οποίες οι οκτώ είχαν πάρει ABVD και οι υπόλοιπες είχαν κάνει διαφορετικό σχήμα χημειοθεραπείας), καθώς και 12 υγιών γυναικών. Διαπιστώθηκε ότι στις ασθενείς που είχαν πάρει ABVD, υπήρχαν τέσσερις έως δέκα φορές περισσότερα ωάρια σε σχέση τόσο με τις γυναίκες που είχαν κάνει διαφορετική χημειοθεραπεία, όσο και με τις υγιείς.
Ο ιστός από τις ωοθήκες των ασθενών με το ABVD έδειχνε υγιής και σε παρόμοια κατάσταση με τον ιστό των υγιών γυναικών. Αν και τα έξτρα ωάρια βρίσκονται ακόμη σε ανώριμο στάδιο ανάπτυξης (ωοθυλάκια), οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό της δημιουργίας τους, καθώς και να βρουν τρόπο να τα ωριμάσουν. Παραμένει ακόμη ασαφές αν τα ωάρια στην τωρινή φάση τους είναι λειτουργικά για γονιμοποίηση.
«Γνωρίζαμε ότι, το ABVD δεν επιφέρει στειρωτικό αποτέλεσμα όπως μερικά άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά το να βρούμε νέα ωάρια και μάλιστα σε τόσο μεγάλους αριθμούς, αυτό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για μας», δήλωσε η Δρ Τέλφερ. Όπως είπε, πρόκειται για κάτι σημαντικό, καθώς η δημιουργία νέων ωαρίων συνέβη σε όλες τις γυναίκες που έκαναν τη συγκεκριμένη χημειοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.