Μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που έχουν πληγεί περισσότερο από τη συνεχή ύφεση...
των τελευταίων ετών, όπως είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα από πυρκαγιές που οφείλονται σε τζάκια, σόμπες και άλλα θερμαντικά μέσα, τα οποία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και άγνοια, καθίστανται εξαιρετικά επικίνδυνα.
Πρόκειται για μια εκστρατεία ενημέρωσης, με οδηγίες προστασίας προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών από θερμαντικά μέσα και χριστουγεννιάτικα είδη, τα οποία επίσης αποτελούν σοβαρό παράγοντα πρόκλησης πυρκαγιάς.
Η εκστρατεία αυτή αποτελεί κοινή δράση της ΓΓΠΠ και του Πυροσβεστικού Σώματος, τις λεπτομέρειες της οποίας ανέλυσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και ο Αρχηγός του Π.Σ., αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την τελευταία πενταετία,, από το 2011 μέχρι σήμερα, παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση στις πυρκαγιές σε σπίτια, που στην πλειοψηφία τους οφείλονται σε επικίνδυνα θερμαντικά μέσα και ειδικότερα σε γυμνή φλόγα, όπως είναι τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, αλλά και άλλων μέσων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας.
Από τα στατιστικά στοιχεία του Π.Σ., προκύπτει ότι από το σύνολο των αστικών πυρκαγιών όλο το χρόνο, παρατηρείται ότι το 67%- 80% είναι τους χειμερινούς μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Από τις πυρκαγιές αυτές ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφείλεται στα θερμαντικά μέσα.
Μόνο την περσινή χρονιά, ο αριθμός των πυρκαγιών από θερμαντικά μέσα ανήρθε στα 972 περιστατικά σε σύνολο 7.693 περιστατικά για ολόκληρο το έτος.
Ταυτόχρονα παρατηρείται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών από χριστουγεννιάτικα δένδρα και στολίδια.
Εντυπωσιακό είναι ένα βίντεο που προβλήθηκε στη συνέντευξη τύπου, το οποίο δείχνει πως λαμπαδιάζει μέσα σε δευτερόλεπτα, το δωμάτιο ενός σπιτιού, από χριστουγεννιάτικο δένδρο. Το τραγικό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των πυρκαγιών έχει θύματα και κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους.
Για να σταματήσει αυτή η θλιβερή κατάσταση, με πρωτοβουλία του κ. Καπάκη, οργανώθηκε εφέτος για πρώτη φορά η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών στην οποία στόχος είναι να μπουν όλοι οι φορείς (περιφέρειες, δήμοι, σχολεία κ.λ.π.) και να καθιερωθεί κάθε χρόνο εβδομάδα ενημέρωσης προς τους πολίτες, πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας δημιουργήθηκαν αφίσες και ενημερωτικό φυλλάδιο με σχετικές οδηγίες προστασίας και συμβουλές ορθής χρήσης διάφορων θερμαντικών μέσων και εορταστικού εξοπλισμού, για την καλύτερη προετοιμασία όλων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ατόμων. Οι αφίσες και το φυλλάδιο με τις οδηγίες προστασίας, έχουν αποσταλεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Κράτους, καθώς και σε Περιφέρειες και δήμους, για την ανάρτησή τους στις ιστοσελίδες τους, ενώ θα προβάλλονται και στις οθόνες των σταθμών του μετρό, καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι ότι στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της ΓΓΠΠ, για την φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μπαίνουν και τα άτομα με αναπηρία. Ειδικότερα, στο σχεδιασμό της πρόληψης και της αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, το υλικό θα αξιοποιηθεί και από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), προκειμένου να προσαρμοστεί και διανεμηθεί στα άτομα με αναπηρία όρασης και περιορισμένη όραση, ενώ από την ΓΓΠΠ αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την θεσμοθέτηση κανόνων, σχετικά τα μέτρα διευκόλυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες και σήμανση παντού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το σύνολο της κοινωνίας.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είπε οτι «αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε στους παππούδες και στις γιαγιάδες ένα θερμαντικό μέσο πιο ασφαλές, τουλάχιστον ας τους ενημερώσουμε για το τι πρέπει να προσέχουν». Και συνέχισε: «Στόχος αυτής της εκστρατείας που ξεκινάμε από τώρα και θέλουμε να καταστεί θεσμός και για τα επόμενα χρόνια, ως εβδομάδα πυροπροστασίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για την αποφυγή κινδύνων που έχουν να κάνουν με πυρκαγιές κατά την διάρκεια του χειμώνα που οφείλονται κυρίως στα πρόχειρα θερμαντικά μέσα και που αυτή την στιγμή, ακριβώς και λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, η χρήση τους πιο διευρυμένη, κυρίως σε κατοικίες που μένουν ηλικιωμένα άτομα. Θέλουμε να ενημερώσουμε τόσο τους ίδιους αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, όταν έχουν ανθρώπους που μένουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές να μεριμνούν για να τους δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφάλειας, για την αποφυγή μιας πυρκαγιάς και ενός δυσάρεστου γεγονότος».
Σε ότι αφορά την μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, ο κ. Καπάκης επεσήμανε: «Θέλουμε να το δούμε αυτό μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο το οποίο ίσως να συμμετέχουν και οι δήμοι, έτσι ώστε αν υπάρχουν άτομα με αναπηρία που κατοικούν στην περιοχή τους, να μεριμνούν για την ασφαλή απομάκρυνση τους και εκκένωση σπιτιών. Ένα από αυτά που προωθούμε είναι να υπάρχει σε χώρους συγκέντρωσης κοινού, ειδική σηματοδότηση έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι όλες οι έξοδοι διαφυγής δεν είναι κατάλληλες για άτομα με κινητικά προβλήματα».
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση της δράσης για την πρόληψη των αστικών πυρκαγιών, τόνισε: «Εμείς σαν Πυροσβεστικό Σώμα, είμαστε στο πρακτικό επίπεδο και έχουνε δει τα μάτια μας πολλά. Έχουμε δει καταστροφές, έχουμε δει να καίγονται σπίτια, έχουμε δει να καίγονται άνθρωποι, έχουμε δει να χάνονται περιουσίες και ένα σωρό άλλα πράγματα. Και γι' αυτό πραγματικά, ένας λόγος παραπάνω, εφιστούμε την προσοχή και θεωρώ ότι αυτή η δράση είναι πολύτιμη».
Οδηγίες για τα θερμαντικά Σώματα
Συντηρούμε τα θερμαντικά σώματα και τις πηγές θέρμανσης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Προτιμούμε τις επώνυμες πιστοποιημένες συσκευές-κατασκευές.
Όλα τα θερμαντικά σώματα και οι πηγές θέρμανσης πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από εύφλεκτα υλικά (κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, κουβέρτες, ξύλινους τοίχους κ.λπ.).
Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε τα θερμαντικά σώματα πάνω σε χαλιά.
Δεν τοποθετούμε τις πηγές θέρμανσης σε εξόδους κινδύνου και διαδρομές διαφυγής.
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μαγκάλια σε εσωτερικούς χώρους. Στην περίπτωση χρήσης ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς.
Πριν φύγουμε από το σπίτι ή κοιμηθούμε, ελέγχουμε και σβήνουμε αναμμένες θερμάστρες, σόμπες, τζάκια και άλλες πηγές θέρμανσης.
Χρησιμοποιούμε για κάθε συσκευή και σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το κατάλληλο καύσιμο.
Για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στην οικία μας φροντίζουμε να έχουμε σχέδιο διαφυγής και ασκούμαστε σ' αυτό.
Προσέχουμε ιδιαίτερα τα παιδιά, καθώς εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, αρέσκονται να παίζουν με αυτή και δεν γνωρίζουν τους κινδύνους.
Όταν αντιληφθούμε καπνό ή εστία πυρκαγιάς καλούμε αμέσως το 199.
Για τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά επισημαίνεται ότι χρησιμοποιούμε πιστοποιημένα, να προσέχουμε να μην έχουν κοψίματα στα καλώδια, να μην ακουμπούν τα λαμπάκια σε χαρτιά, υφάσματα και άλλα εύφλεκτα υλικά και να τα σβήνουμε πάντα όταν φεύγουμε από το σπίτι.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο να μην είναι κοντά σε τζάκι ή άλλη πηγή θερμότητας, να στηρίζεται καλά, να μην φράζει τις εξόδους του σπιτιού για να υπάρχει δίοδος διαφυγής, ενώ πολύ προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τα κεριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.