Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Καρότο και μαστίγιο Ρέγκλινγκ στον Τσίπρα


Παράθυρο με πολλούς αστερίσκους για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας – ESM και Βερολίνου φαίνεται πως ανοίγει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM)...



Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Mundo και η οποία αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου το ελληνικό ζήτημα, τονίζει ότι η έκθεση που συνέταξαν οι θεσμοί για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός καταλήγει στο συμπέρασμα πως «εγείρουν (σσ. τα μέτρα) σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018».

Σε κάθε περίπτωση, σπεύδει να προσθέσει, οι χώρες μέλη του ESM θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.

Για τον ίδιο πάντως οι εξαγγελίες ήταν ζήτημα καταπάτησης της εμπιστοσύνης που επιχειρείται να αποκατασταθεί μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς, αφού «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συζητά με τους θεσμούς εκ των προτέρων όλα τα μέτρα που πιθανόν να επηρεάζουν τους στόχους του προγράμματος. Επίσης πρέπει να συζητείται εκ των προτέρων με τους θεσμούς και το πως θα χρησιμοποιείται το πλεόνασμα του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Όπως σημειώνει η ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει για τα συγκεκριμένα μέτρα.

«Ελπίζω σύντομα να επιστρέψουμε σε πρακτικές που ενισχύουν τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αναφορικά με τη β’ αξιολόγηση ο επικεφαλής του ESM παραδέχεται ότι «υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς το παρόν έχουμε κολλήσει στη β’ αξιολόγηση αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να κάνουμε προόδους στο μέλλον».

O επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι εάν η υλοποίηση των όρων του προγράμματος δεν ήταν εμπροσθοβαρής, το πακέτο στήριξης θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο.

Οσον αφορά στο χρέος, σημειώνει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ άλλαξε λόγω της κατάρρευσης του ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος δεν έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Η βελτίωση στους όρους του δανεισμού εξοικονομεί για την Ελλάδα περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ ετησίως, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη».

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα για τρεις λόγους:
-Πρώτον, σε καιρούς κρίσης, στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα

-Δεύτερον, οι διοικητικές δομές είναι αδύναμες και απαιτείται τεχνική στήριξη για την ενίσχυσή τους.

-Τρίτον, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη διαταραχή στην πορεία του προγράμματος, λόγω της νέας κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.