Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Η ελληνική ρετσίνα που έμεινε αξέχαστη στους New York Times


Μια… ρετσίνα έμεινε αξέχαστη στους New York Times και συγκεκριμένα στον κορυφαίο κριτικό οίνου, Έρικ Ασίμοβ, ο οποίος...


 συνέταξε την λίστα με τα 10 πιο αξέχαστα κρασιά για το 2016.

Ο Ασίμοφ δοκίμασε τη Ρετσίνα της ΓΑΙΑ Οινοποιητικής κατά τη διάρκεια μίας τυχαίας στάσης για μεσημεριανό σε ένα ελληνικό εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο και όπως φαίνεται η εμπειρία του έμεινε αξέχαστη.

«Η ρετσίνα είναι ένα απ’ τα πιο περιφρονημένα κρασιά στον κόσμο… Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι αρχάριοι για το κρασί είναι ότι η ρετσίνα είναι απαίσια», αναφέρει ο Ασίμοβ, συνεχίζοντας ότι ένα ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο στην αρχή του χρόνου τον έκανε να αναθεωρήσει το στερεότυπο. «Τι αποκάλυψη! Η ρετσίνα, ένα μπουκάλι Γαία ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ Nobilis, ήταν γοητευτική, λαμπερή και ισορροπημένη, με ευδιάκριτες νότες πεύκου. Ταίριαζε απόλυτα με το ψητό καπνισμένο αρνί και τη σαλάτα μου».

«Πόσο εύκολο», σχολιάζει ο Ασίμοβ, «είναι να απορρίψει κανείς παραδόσεις αιώνων όπως η ρετσίνα, οι οποίες δεν ταιριάζουν στις σύγχρονες ευαισθησίες μας. Ωστόσο, στο πλαίσιο του "Souvla" (το ελληνικό εστιατόριο που γευμάτισε στο Σαν Φρανσίσκο) αυτή η ρετσίνα ήταν το καλύτερο κρασί που θα μπορούσε να πιει κανείς». «Περίπου ένα μήνα αργότερα», συνεχίζει ο Ασίμοβ, «ο οινοχόος του Betony στο Μανχάταν (σύγχρονο εστιατόριο αμερικανικής κουζίνας βραβευμένο με αστέρι Michelin) μου σέρβιρε σε τυφλή γευσιγνωσία ένα ποτήρι από το ίδιο κρασί. Ήξερα ποιο (κρασί) ήταν και ταίριαξε πολύ καλά ακόμα και στο πλαίσιο της σύγχρονης αμερικανικής κουζίνας του εστιατορίου».

Φυσικά, οι διακρίσεις για τη Ρετσίνα του Οινοποιείου δεν ήρθαν τυχαία καθώς οι Γιάννης Παρασκευόπουλος και Λέων Καράτσαλος, ιδρυτές της ΓΑΙΑ, δημιούργησαν μετά από αρκετά χρόνια έρευνας και δοκιμών μία ρετσίνα ακολουθώντας όλους τους κανόνες της σύγχρονης οινοποίησης (ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές τεχνικές που παρήγαν ρετσίνα χαμηλότερης ποιότητας) και χρησιμοποιώντας ελεγχόμενη ποσότητα ρετσινιού, που συμπληρώνει και δεν επισκιάζει το σταφύλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.