Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στην Αθήνα

Από τις 5 Απριλίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη σε ένα από τα θαύματα της παγκόσμιας επιστήμηςΑπό τις 5 Απριλίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη σε ένα από τα θαύματα της παγκόσμιας επιστήμης...
Την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα από τα εντυπωσιακότερα επιτεύγματα της ανθρώπινης επιστήμης, το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, θα έχουν όσοι κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας το επιθυμούν.
Από τις 5 Απριλίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η έκθεση θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα φέρει στο φως αντικείμενα που «κρύβονταν» μέχρι σήμερα στις αποθήκες.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π. Χ, είναι ο αρχαιότερος πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενόςπολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων, τα Νέμεα και τα Ίσθμια στην Κόρινθο, τα Πύθια στους Δελφούς, τα Νάια στη Δωδώνη και τα Ολύμπια στην Ολυμπία.
Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π. Χ., ενώ το φορτίο του από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ. και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.