Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΤ: Έτσι θα στηρίξουμε το ευρώ. Δεν πρόκειται να καταρρεύσουμε

Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την ουσιαστική έξοδο από την κρίση; 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λέει "ναι". Και μπορεί, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο ο πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι,να προβλέπεται για το 2013 ύφεση, ακόμη και στην "σκληρή" Γερμανία, με συνολικό ρυθμό ανάπτυξης -1,4%, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι βρήκαν το "μαγικό...



φίλτρο" που όχι θα βγάλει την Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο σύντομα, αλλά θα βοηθήσει τις χρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την Ιρλανδία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους με τις "πλάτες" της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε στις «λεπτομέρειες των ανοιχτών νομισματικών συναλλαγών» (outright monetary transactions), όπως δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Φραγκφούρτη.

Το νέο πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, το οποίο απευθύνεται στη δευτερογενή αγορά, «θα διασφαλίζει τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης» και αποσκοπεί στη χαλιναγώγηση του κόστους δανεισμού των κρατών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Όπως διαβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, το νέο πρόγραμμα θα εξαλείψει τις στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων και θα διασκεδάσει τις «αβάσιμες» ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μη αναστρεψιμότητα της ευρωζώνης.

Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει «ένα πλήρως αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας ενάντια σε οποιαδήποτε καταστροφολογικά σενάρια». «Παραμένουμε αυστηρά εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και προειδοποίησε πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι σταδιακή.

Επανέλαβε, παράλληλα, πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESM, όταν, όπως είπε, υπάρχουν εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις όπως αυτή στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου προγράμματος, η ΕΚΤ απεμπολεί το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή για τα κρατικά ομόλογα που θα αγοράσει στο πλαίσιο αυτού. Το συγκεκριμένο προνόμιο απολάμβανε η ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες επενδυτές να υποστούν μεγάλες ζημίες ενώ οι τίτλοι της ΕΚΤ δεν επηρεάστηκαν.

Αν και η ΕΚΤ δεν κατοχυρώνει βάσει νομοθεσίας καθεστώς προτιμητέου πιστωτή, το προηγούμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ενέτεινε τις ανησυχίες ότι οι επενδυτές θα υποστούν νέο πλήγμα εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να παρέμβει με ίδιο τρόπο σε ομόλογα άλλης χώρας.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντράγκι, τα ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα αντιμετωπίζονται «επί ίσοις όροις» (pari passu) με αυτά των ιδιωτών επενδυτών.

Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα διεύρυναν τις απώλειές τους μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ενώ πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, τα futures των γερμανικών Bunds υποχώρησαν στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 140,27. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν σχεδόν κατά 30 μονάδες βάσης στο 6,16%, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων κινούνταν σταθεροποιητικά.

*planet-greece, με πληροφορίες από CNN, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.