Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ρεν: Δέσμευση όλων για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών μέσω ESM


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται προκειμένου να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των μελών της ευρωζώνης αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης του μόνιμου μηχανισμού ESM για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών εντός της νομισματικής ένωσης, όπως δήλωσε ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν....



Το νέο κύμα διαφωνιών προέκυψε έπειτα από μία κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, οι οποίοι αποσαφήνισαν πως απορρίπτουν το ενδεχόμενο άμεσης χρησιμοποίησης των κεφαλαίων του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σημειώνοντας πως θα πρέπει πρώτα να «χρησιμοποιείται ιδιωτικό κεφάλαιο, έπειτα εθνικό δημόσιο κεφάλαιο και μονάχα ώς τελευταία προσφυγή ο ESM».

Η κίνηση των τριών ισχυρών υπουργών, οι οποίοι εκπροσωπούν τρία από τα τέσσερα κράτη της ευρωζώνης που ακόμη απολαμβάνουν την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (Aaa), ενδέχεται να αποκλείσει τη χρήση του ESM για την παροχή των δανείων που θα διοχετευτούν στον τραπεζικό κλάδο της ιβηρικής χώρας.

Η Φινλανδία συγκεκριμένα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη χρήση του ESM για την απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μονάχα έπειτα από τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού επόπτη για τον Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις αρχές του 2013, παρά το κάλεσμα της Γαλλίας για ταχύτερη θέσπιση του επόπτη.

«Αυτό που είναι απαραίτητο είναι όλα τα κράτη μέλη να δεσμευτούν στην απόφαση του Ιουνίου για απ’ ευθείας τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα μπορούσε ν είναι δυνατή μέσω μίας ξεχωριστής απόφασης μόλις ο Ευρωπαϊκός τραπεζικός επόπτης υλοποιηθεί και τεθεί σε λειτουργία», σχολίασε διπλωματικά από την πλευρά του ο κ. Ρεν.

Μία σχετική απόφαση θα έπρεπε να είναι «δυνατή» έως το τέλος του έτους εάν όλοι «εργασθούν στον ίδιο ρυθμό με την Κομισιόν», σημείωσε ο κ. Ρεν, συμπληρώνοντας πως οι διεργασίες για τον καθορισμό των κανόνων ανακεφαλαιοποίησης προχωρούν «παράλληλα με την εργασία για τον τραπεζικό επόπτη».

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο Φινλανδός ο ίδιος, προειδοποίησε το Ελσίνκι να είναι προσεκτικό και να μην παρατείνει την κρίση, καθώς διατηρεί μία «σκληρή στάση σε πάρα πολλά ζητήματα της κρίσης».

πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.