Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Σε ποια ήπειρο οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι;;;


Η διαρκής λιτότητα μειώνει την απασχόληση και αυξάνει διαρκώς την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της...περιγράφοντας με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. «Οι αρνητικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών περιορισμών και των αυξήσεων των φόρων στην απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο είναι ολοένα και πιο ορατές σε ορισμένα κράτη μέλη», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Η κοινωνική κρίση που επικρατεί στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Σε έναν ορισμένο αριθμό κρατών μελών, δεν φαίνεται καμιά χειροπιαστή ένδειξη βελτίωσης. Πολύ συχνά οι πιο φτωχοί είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο», αναγνωρίζει ο ευρωπαίος επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ.

Κι επειδή πλείστες φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια ιδού τα συμπεράσματα της έκθεσης. Η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται τον Ιανουάριο του 2013.

Πλήττει πλέον 26,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ε.Ε (19 εκατ. στην ευρωζώνη), δηλαδή 10,8% του ενεργού πληθυσμού (11,9% αυτού της ευρωζώνης). Η διαφορά στην ανεργία ανάμεσα στο νότο και την περιφέρεια, από τη μια πλευρά, και το βορρά και την ευρωζώνη, από την άλλη, έφτασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, ένα επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο.

Όχι μόνον η ανεργία των νέων έφθασε σε νέα ύψη στο σύνολο της Ε.Ε (23,6% των ενεργών νέων ήταν χωρίς απασχόληση τον Ιανουάριο του 2013), αλλά και η διάρκειά της έχει την τάση να επιμηκυνθεί.

Το ΑΕΠ της Ε.Ε σημείωσε οπισθοχώρηση κατά 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, τη μεγαλύτερη από την αρχή του 2009. Το συνολικό ποσοστό της απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,4% το 2012. Μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο, σημείωσε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.


Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ταχύτερα απ' ό,τι κατά τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία διαπιστώνεται ότι η αναλογία των νοικοκυριών της ΕΕ που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής καταστροφής παραμένει σημαντικά μεγαλύτερη απ' αυτή που είχε παρατηρηθεί στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

Σχεδόν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα γνωρίζει αυτή την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.