Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Θύμα της επιτυχίας της κινδυνεύει να γίνει η Apple


Εχεις πληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 125.000 δολαρίων, τα οποία θα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό και έχεις μία ώρα με τον Τιμ Κουκ, τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Apple και διάδοχο του «θρύλου» Στιβ Τζομπς. Τι θα τον ρωτούσες;...



Για την τιμή της μετοχής που πέφτει ή για το ποια θα είναι τα νέα προϊόντα που θα παρουσιάσει ο αμερικανικός κολοσσός το Φθινόπωρο; Ενδεχομένως και τα δύο, καθώς συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους, αν και ο κ. Κουκ πιθανότατα θα επισημάνει ότι όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας η μετοχή ήταν κάτω από τα 400 δολάρια και ότι επί της δικής του θητείας έφθασε στα επίπεδα των 600 δολαρίων. Οπως, φυσικά, και επί τις δική του διοίκησης έπεσε πάλι στα 400 δολάρια.

Το όνομα του κ. Κουκ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την τελευταία εβδομάδα εν αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple, τα οποία δεν θα ήταν τόσο καλά. Και υπήρξαν και φήμες ακόμη και για παραίτησή του. Τελικώς, ο κ. Κουκ δεν παραιτήθηκε παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν χαρακτηρίστηκαν καλά. Και ο λόγος δεν ήταν κάποια πτώση στις πωλήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11% στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013 στα 43,60 δισ. δολάρια, όσο το ότι τα κέρδη μειώθηκαν για πρώτη φορά από το γ' τρίμηνο του 2003. Βέβαια, και πάλι έφθασαν στα 9,55 δισ. δολάρια, που είναι εντυπωσιακό νούμερο για κερδοφορία σε επίπεδο τριμήνου, αλλά επειδή ήταν 18% μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι, οι επενδυτές δήλωναν απογοητευμένοι.

Γι' αυτό και η Apple αποφάσισε να τους «γλυκάνει» ανακοινώνοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων με παράλληλη αύξηση του μερίσματος. Κίνηση που ενδεχομένως να συγκρατήσει την πτώση της μετοχής.

κλικ για μεγέθυνση

Θύμα της επιτυχίας της

Η Apple θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θύμα της επιτυχίας της. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των προηγούμενων ετών δεν μπορούν να συνεχίζονται εσαεί παρά τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών και επενδυτών που περιμένουν ορισμένες εταιρείες να μην λαθεύουν ποτέ και να παράγουν συνεχώς καινοτόμα προϊόντα. Στον χώρο της τεχνολογίας, η πορεία μίας μετοχής εξαρτάται περισσότερο από το φαίνεσθαι παρά από τα πραγματικά στοιχεία των ισολογισμών. Η Microsoft είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της ιστορίας της, αλλά η μετοχή της παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα την τελευταία δεκαετία! Και ο λόγος είναι πως για τους επενδυτές δεν θεωρείται αρκετά καινοτόμα εταιρεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ισχύει και στην πραγματικότητα.

Ο Στιβ Τζομπς είχε καταφέρει να δώσει την αίσθηση πως οτιδήποτε και αν παρουσίαζε η Apple θα μπορούσε να αλλάξει την αγορά. Κάτι που ισχύει σαφώς για το iPhone και το iPad, αλλά δεν ισχύει με προϊόντα όπως το Apple TV και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που προσπάθησε να βγάλει η εταιρεία από το Κουπερτίνο και οι οποίες θεωρούνται αποτυχημένες. Προβληματισμό δημιουργεί, επίσης, η εμπειρία με την κυκλοφορία του mini-iPad. Η Apple κυκλοφόρησε το προϊόν με στόχο να απευθυνθεί σε καταναλωτές με ελαφρώς χαμηλότερα εισοδήματα, προσφέροντάς το σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το περιθώριο κέρδους, με αποτέλεσμα ο τζίρος να αυξηθεί αλλά όχι και τα κέρδη.

Πρόβλημα μεγέθους

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως πλέον η Apple έχει μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν είχε στο παρελθόν και σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διανομή των προϊόντων της κλπ. Και παράλληλα, βέβαια, καλείται να έχει και καινοτόμα προϊόντα. Ενας λόγος που οι επενδυτές δηλώνουν σχετικά απογοητευμένοι είναι ότι η Apple δεν έχει μέσα στο α΄εξάμηνο του 2013 νέα προϊόντα. Η αμερικανική εταιρεία έσπευσε το Φθινόπωρο να ανανεώσει την γκάμα της με το iPhone 5 και την έκδοση του iPad με οθόνη Retina και μέχρι τώρα τίποτα άλλο. Γι' αυτό και ο κ. Κουκ έσπευσε να διευκρινίσει στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ότι έρχονται νέα προϊόντα, αλλά προς το Φθινόπωρο.

Τιμ Κουκ
Ο διάδοχος του θρύλου Στιβ Τζομπς

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple και διάδοχος του «θρύλου» Στιβ Τζομπς, Τιμ Κουκ, βοηθά στη συγκέντρωση χρημάτων για το Κέντρο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρόμπερτ Κένεντι», προσφέροντας μία ώρα από τον χρόνο του. Oι προσφορές είχαν φθάσει το πρωί της Πέμπτης τις 125.000 δολ. και είναι βέβαιο ότι θα ανέβουν μέχρι τις 14 Μαΐου που λήγει η διαδικασία. H μόνη ανησυχία του επικεφαλής της Apple πιθανότατα είναι μην πέσει πάνω σε κάποιο δυσαρεστημένο επενδυτή, ο οποίος αγόρασε στα 600 δολ. τη μετοχή, που τώρα έχει υποχωρήσει στα 400 δολ.

Τον Ιούνιο η πρώτη γεύση, το Φθινόπωρο τα νέα προϊόντα

Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σε σχέση με τα νέα προϊόντα που θα παρουσιάσει η Apple το προσεχές διάστημα. Ένα πρώτο δείγμα των επόμενων κινήσεων θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο, στο ετήσιο συνέδριο για τους δημιουργούς εφαρμογών (WWDC 2013).

Εκεί θα ανακοινωθεί πιθανότατα το νέο iOS. Σίγουρα υπάρχει ανάγκη για μία νέα και άκρως εντυπωσιακή έκδοση του λειτουργικού της σύστηματος για τις φορητές συσκευές. Το iOS αρχίζει να δείχνει σημάδια «γήρανσης» και το Android το έχει ξεπεράσει. Οπότε το iOS 7 θα πρέπει να είναι κάτι που να θέτει εκ νέου πολύ ψηλά τον πήχυ.

Η συνέχεια αναμένεται το Φθινόπωρο, οπότε αναμένεται να παρουσιαστεί ένα νέο iPhone, πιθανότατα το 5S, το οποίο θα είναι και μία βελτιωμένη έκδοση του υπάρχοντος iPhone 5 που δεν έχει δημιουργήσει και κύματα ενθουσιασμού.

Όμως, αυτό που αναρωτιούνται είναι αν η Apple έχει κάποιον ακόμη άσο στο μανίκι της. Μπορεί να δούμε «έξυπνα» ρολόγια αλλά ένα iWatch δεν είναι εύκολο να χαρακτηριστεί ως κάτι τόσο καινοτόμο που θα διασφαλίσει την Apple από την επίθεση που δέχεται από τον ανταγωνισμό της και ιδίως από τη Samsung. Υπάρχει και η άποψη ότι η Apple θα τολμήσει και θα δείξει ένα smartphone με οθόνη κοντά στις 6 ίντσες, μία κατηγορία όπου η Samsung κινείται ήδη και υπάρχει ενδιαφέρον.

Πέραν του phablet, όπως αποκαλούνται τα «μεγάλα» smartphones, πάντα υπάρχει η φημολογία για το χώρο της τηλεόρασης. Εκτός και αν υπάρχει κάτι άλλο, πιθανότατα στο χώρο του σπιτιού, όπου η Apple διαβλέπει κάποια ευκαιρία που δεν την έχει δει κανείς άλλος μέχρι στιγμής.

πηγή: Ημερησία του Σαββάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.