Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

FT: Κίνα προς ΗΠΑ: Μην παίζετε με τις επενδύσεις μας...

του Tom Mitchell (Πεκίνο), Geoff Dyer (Ουάσιγκτον), John Aglionby (Λονδίνο)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Κίνα κατέχει ομόλογα ΗΠΑ αξίας 1,28 τρισ. δολ. -αλλά το πραγματικό μέγεθος είναι πιθανότατα πολύ πιο μεγάλο, καθώς το Πεκίνο επενδύει και μέσω τρίτων...



Η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι το «λουκέτο» σε αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες και η προοπτική να κηρύξει η Ουάσιγκτον την πρώτη στάση πληρωμών στην αμερικανική ιστορία, απειλούν την αξία των επενδύσεών της στις ΗΠΑ.

Εκφράζοντας την πρώτη επίσημη αντίδραση στο πολιτικό αδιέξοδο των ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό και για το «ταβάνι» του χρέους, το Πεκίνο δήλωσε ότι «το χρονόμετρο τρέχει» και προέτρεψε τους πολιτικούς της Ουάσιγκτον «να φροντίσουν για την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων.»

Ο υφυπουργός Οικονομίας Zhu Guangyao, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι αδιαχώριστες.»

Η μερική διακοπή αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών διανύει την 7η ημέρα και δεν διαφαίνονται ενδείξεις άμεσης επίλυσης.Ο κ. Zhu σχολίασε ότι η Κίνα έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το πολιτικό αδιέξοδο της Ουάσιγκτον στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα ποσά άμεσων επενδύσεων στην Κίνα και η Κίνα έχει τεράστια ποσά σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα... Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις ανησυχίες της Κίνας και το αίτημα της Κίνας να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Κίνα κατείχε αμερικανικά ομόλογα αξίας 1,28 τρισ. δολ. τον Ιούλιο 2013 αλλά το πραγματικό μέγεθος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο ακόμη, καθώς η Κίνα επενδύει και μέσω μεσαζόντων. Οι σύμβουλοι της κεντρικής τράπεζας του Πεκίνου προτρέπουν επί μακρόν την κυβέρνηση να κάνει διασπορά του χαρτοφυλακίου της.

Πάντως ο Raymond McDaniel, διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολογήσεων Moody's, σχολίασε ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν στάση πληρωμών ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση στο όριο του χρέους πριν τις 17 Οκτωβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των 16,7 τρισ. δολ.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang, αρχίζει περιοδεία σε τρία έθνη της νοτιοανατολικής Ασίας. Καθώς η περιοδεία ακολουθεί αφενός την βαρυσήμαντη επίσκεψη του Προέδρου Xi Jinping στην Ινδονησία και αφετέρου την ακύρωση της συμμετοχής του Αμερικανού προέδρου Barack Obama στην σύνοδο της Apec στο Μπαλί, οι επισκέψεις του κ. Li στο Μπρουνέι, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, θα ενισχύσουν την επίδραση της Κίνας στην περιοχή.

Ο κ. Zhu σχολίασε ότι η απουσία του κ. Obama από την σύνοδο ήταν κάτι «που κανένας δεν επιθυμούσε να συμβεί.»

«Ελπίζουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν το μάθημά τους από την ιστορία,» πρόσθεσε ο κ. Zhu, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή για την αύξηση του χρέους τον Αύγουστο 2011 και πάλι προκάλεσε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ της Αμερικής από την Standard & Poor's.

«Ως μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και κάτοχος του μεγαλύτερου αποθεματικού νομίσματος στον πλανήτη, οι ΗΠΑ οφείλουν να κάνουν αξιόπιστα βήματα για να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το ζήτημα του ορίου του χρέους και να αποφύγουν την στάση πληρωμών... Ελπίζουμε ότι η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και να λήξει τέτοιου είδους διαμάχες ώστε να συντηρηθεί η διαδικασία ανάκαμψης στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου η πρόοδος στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.»

financial times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.