Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Η πρόκριση ώρα δεν κοιτά... για τον Ολυμπιακό


Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να... βιαστεί να κερδίσει την Άντερλεχτ, οφείλει πρωτίστως να ελέγξει τον ρυθμό στην μεσαία γραμμή και να είναι έτοιμος ψυχολογικά να διαχειριστεί την οποιαδήποτε εξέλιξη της αναμέτρησης...



Οι "αντί" που θα παίξουν σημαντικό ρόλο, τα μετρημένα αλλά ποιοτικά κουκιά των Βέλγων και η πρόκριση που μπορεί να έρθει ακόμη και αργά.

Το βράδυ της Τρίτης (10/12, 21:45) το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ανοίγει τις πύλες του για την αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Άντερλεχτ στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

Οι "ερυθρόλευκοι" υποδέχονται τους πρωταθλητές Βελγίου αναζητώντας την νίκη, εκείνη που θα τους δώσει το εισιτήριο της πρόκρισης για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Το βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι μονόπλευρο και διεξάγεται στην έδρα της ομάδας που έχει ανάγκη την νίκη. Μάλιστα οι αυριανοί γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει των αντιπάλων τους στην αναμέτρηση του "Κόνσταντ Βάντεν Στοκ" με 0-3. Ματς "κομμένο και ραμμένο" για αυτόν που πραγματικά το θέλει μοιάζει, αλλά είναι έτσι;

Όταν οι αριθμοί ψεύδονται

Στο Βέλγιο ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε έναν και μοναδικό τομέα από την Άντερλεχτ και αυτό αποδείχτηκε αρκετό ώστε να φύγουν θριαμβευτές οι Πειραιώτες από τις Βρυξέλλες. Η αποτελεσματικότητα έκανε την διαφορά στο παιχνίδι του πρώτου γύρου ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Η Άντερλεχτ ήταν αυτή που είχε τα ηνία του αγώνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ήταν η ομάδα που είχε κατοχή και καλή κυκλοφορία της μπάλας, που δημιούργησε πολλές φάσεις μπροστά από τα "ερυθρόλευκα" καρέ, που έλεγχε απόλυτα τον ρυθμό στον αγωνιστικό χώρο.

Είχε όμως την ατυχία να... στραπατσαριστεί πάνω σε δύο ογκόλιθους και μάλιστα σε καίριες θέσεις. Ο Ρομπέρτο πίσω και ο Μήτρογλου μπροστά συναγωνίζονταν στο ποιος έχει μεγαλύτερες υπερδυνάμεις. Η Ελληνοϊσπανική συμμαχία είχε ως αποτέλεσμα το τελικό 0-3.

Αν σταθεί κάποιος στο σκορ, μπορεί να την πατήσει εύκολα. Γιατί μια ενδεχόμενη επανάληψη τέτοιας εικόνας, δύσκολα θα έχει την ίδια κατάληξη. Ήταν από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί "είπαν" ψέμματα.

Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει...

Η μάχη του κέντρου θα κρίνει πολλά. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγει την επανάληψη του σκηνικού στο "Κόνσταντ Βάντεν Στοκ", όταν οι Βέλγοι παρουσίαζαν συνεχώς υπεραριθμία στον άξονα και έβγαζαν ελεύθερο παίκτη στην πλάτη της "ερυθρόλευκης" άμυνας.

Ο Μίτσελ δεν έχει ακόμη κατασταλάξει στο πως θα παρατάξει την ομάδα του στην μεσαία γραμμή, είναι βέβαιο όμως πως οι παίκτες τακτικής έχουν το προβάδισμα. Η ισορροπία σε κίνηση και σκέψη είναι απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να εμφανίσουν οι Πειραιώτες το βράδυ της Τρίτης.

Δεν υπάρχει κανένα νόημα στο full attack από το πρώτο λεπτό. Ναι, προφανώς και ο Ολυμπιακός θα ήθελε ένα γκολ στο ξεκίνημα του αγώνα, ωστόσο ακόμη και αν αυτό δεν έρθει είναι επικίνδυνο να το ψάξει εκβιαστικά. Άλλο παίζω γρήγορα, άλλο παίζω βιαστικά. Το δεύτερο είναι προάγγελος μπελάδων. Το γκολ της νίκης μπορεί να έρθει και στο 80', στο 85', στο 90'...

Αρχικά οι Πειραιώτες οφείλουν να είναι αυτοί, η ομάδα που θα επιβάλλει τον ρυθμό της. Η σωστή κυκλοφορία της μπάλας αυτομάτως θα σημάνει δύο πράγματα: λιγότεροι πονοκέφαλοι για τον Ρομπέρτο, περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία παιχνιδιού σε κανονική ροή.

Μετρημένα κουκιά

Χωρίς τον τραυματία Σουάρες και τον τιμωρημένο Μπρούνο, η Άντερλεχτ χάνει πολύ σε φαντασία και ταλέντο μπροστά. Μετρημένα τα κουκιά για τον Γιον Φαν ντεν Μπρομ, που επιθετικά θα στηριχθεί στον Πρατ και τον Μίτροβιτς. Εξαιρετικοί παίκτες αμφότεροι, με ποιότητα, που ωστόσο στερούνται εμπειριών και παραστάσεων από τέτοιες αναμετρήσεις. Ο Βάργκας επέστρεψε πρόσφατα στην αγωνιστική δράση (σ.σ. έχει αγωνιστεί ως αλλαγή στα δύο πρόσφατα ματς), ωστόσο είναι μάλλον ανέτοιμος σε επίπεδο Champions League.

Ο τεχνικός της Άντερλεχτ στο "Παρκ ντε Πρενς" παρέταξε ένα περίεργο σχήμα, που ωστόσο μπόρεσε να πάρει τον πόντο της ισοπαλίας από την Παρί Σεν-Ζερμέν. Με τέσσερις κεντρικούς χαφ (Μιλιβόγιεβιτς, Κλιέσταν, Ντε Ζέου και Πρατ σε πιο ελεύθερο ρόλο) και έναν αριστερό μπακ σε θέση πλάγιου μέσου (Ν'Σακαλά). Δύσκολα θα επιχειρήσει κάτι ανάλογο στο Φάληρο, αφού μετά και την ήττα από την Μπενφίκα στις Βρυξέλλες, οι Βέλγοι δεν έχουν βαθμολογικό κίνητρο άρα και ανάγκη για παιχνίδι σκοπιμότητας.

Προτό, Βάντεν Μπόρε, Μπεμπά, Κουγιατέ και Ζιλέ στην άμυνα, Κλιέσταν, Μιλιβόγιεβιτς και Πρατ στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ο Μίτροβιτς σέντερ φορ και οι Ν'Σακαλά, Ατσέαμπονγκ, Βίκο και Ντε Ζέου να διεκδικούν τις υπόλοιπες δύο θέσεις, είναι το πιθανότερο σχήμα για τον Γιον Φαν ντεν Μπρομ στο Φάληρο.

Οι "αντί" θα παίξουν σημαντικό ρόλο

Με δύο σημαντικές απουσίες βασικών του ποδοσφαιριστών θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός απέναντι στην Άντερλεχτ. Κώστας Μήτρογλου και Γιάννης Μανιάτης δεν βρίσκονται στην διάθεση του Μίτσελ, με τον πρώτο ειδικά να αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τον Ισπανό τεχνικό αφού είναι πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών και σε εξαιρετική κατάσταση από το ξεκίνημα της σεζόν.

Η παρουσία των παικτών που θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο του "αντί-Μήτρογλου" και "αντί-Μανιάτη" θα έχει μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Δεν έχει σημασία το όνομα (π.χ., αν θα είναι ο Ολαϊτάν ή ο Κάμπελ, ο Εντινγκά ή ο Μασάντο), αλλά το τι πραγματικά θα προσφέρουν σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι. Βράδια σαν και αυτό μπορούν να γεννήσουν ήρωες, οπότε να ένα ακόμη καλό κίνητρο για τους "αντί".

Συγκέντρωση και αγωνιστική πειθαρχία, στοιχεία απαραίτητα

Οτιδήποτε τεχνικό και αν συζητηθεί, εάν ο Ολυμπιακός δεν μπει στο παιχνίδι με την απαραίτητη συγκέντρωση και πειθαρχία, τότε όλα πάνε περίπατο. Σε ματς που παίζονται προκρίσεις, η πνευματική προετοιμασία και ετοιμότητα είναι εξίσου πολύτιμη και αναγκαία -ου μην και πιο απαραίτητη- με την αγωνιστική.

Θα πρέπει οι "ερυθρόλευκοι" να είναι έτοιμοι να χειριστούν ψυχολογικά ανά πάσα στιγμή την όποια εξέλιξη του αγώνα. Αν προηγηθούν νωρίς, αν βρεθούν πίσω στο σκορ νωρίς, αν το παιχνίδι είναι κοντά στο 60'-65' και ισόπαλο, το μεγαλύτερο όπλο του Ολυμπιακού θα είναι να ξέρει πως να διαχειριστεί την κατάσταση. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στο μυαλό του σενιόρ Μίτσελ και τα πόδια των παικτών του.

πηγη: sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.