Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Κώδων κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Κινέζοι επιστήμονες που ανησυχούν για την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών, του Η10Ν8. Το νέο στέλεχος ήδη προκάλεσε τον θάνατο...



μιας γυναίκας τον Δεκέμβριο και προσέβαλε ένα ακόμα άτομο τον μήνα που πέρασε.

Ο νέος παθογόνος παράγοντας είναι το πέμπτο νέο στέλεχος του ιού της γρίπης που εμφανίζεται τα τελευταία 17 χρόνια. Ομως, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού The Lancet, το Η10Ν8 εμφανίζει γενετικά χαρακτηριστικά που προκαλούν φόβο και θα πρέπει να παρακολουθείται με προσοχή η εξέλιξή του.

Το καινούργιο στέλεχος είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο λόγω της ικανότητάς του να προσβάλλει τους ιστούς πολύ βαθιά στον πνεύμονα και πιθανώς να μπορεί να μεταδίδεται με ευκολία από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τίποτε, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει πως αυτός ο ιός θα προκαλέσει, κάποια στιγμή, μια πανδημία γρίπης ανάλογη με την ισπανική γρίπη του 1918, σημειώνει η επιστημονική ομάδα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης του Πεκίνου.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο μιας γυναίκας 73 ετών από το Η10Ν8 στην πόλη Ναντσάνγκ της επαρχίας Τσιάνγκτσι. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού, μερικές ημέρες αργότερα καταγράφηκε στην ίδια πόλη και δεύτερο κρούσμα μόλυνσης από το Η10Ν8.

Το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών είχε ανιχνευτεί μόνον δύο φορές στο παρελθόν: σε δείγμα νερού σε λίμνη στην επαρχία Χουνάν το 2007 και σε ζωντανά πουλερικά στην Καντόνα το 2012.

Το Η10Ν8 έχει ιδιομορφίες που το διαφοροποιεί απ’ όλα τα προηγούμενα στελέχη της γρίπης των πτηνών. Ειδικότερα το γονιδίωμά του περιλαμβάνει γονίδια από το στέλεχος Η9Ν2 του ιού της γρίπης των πτηνών, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ το 1999. Γονίδιά του έχουν βρεθεί και στα στελέχη Η5Ν1 και Η7Ν9.

Επίσης το Η10Ν8 διαθέτει στο γονιδίωμα μία μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ΡΒ2, γεγονός που υποδεικνύει μια ευκολία στην ικανότητα προσαρμογής στα θηλαστικά. Ο ιός, επίσης, διαθέτει μία μετάλλαξη στην πρωτεΐνη αιμογλουτινίνη (την ακίδα στην επιφάνεια του ιού που του επιτρέπει να γαντζώνεται στα άλλα κύτταρα). Η μετάλλαξη αυτή υποδεικνύει ότι το νέο στέλεχος έχει την ικανότητα να προσβάλλει ιστούς βαθιά μέσα στους πνεύμονες, όπως το Η5Ν1 και όχι κύτταρα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, της τραχείας. Επίσης, και το νέο στέλεχος μπορεί να αντιμετωπισθεί με Tamiflu.

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι ερευνητές ήδη γνωρίζουν πολλά για τον νέο παθογόνο παράγοντα, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως παραδείγματος χάρη, πού προσβλήθηκε η γυναίκα. Το άτυχο θύμα είχε επισκεφθεί υπαίθρια ζωοπανήγυρη και είχε αγοράσει ένα ζωντανό πουλερικό λίγες ημέρες προτού εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα. Οι επιστήμονες, πάντως, δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι η γυναίκα είχε προσβληθεί από τον ιό προτού πάει στην υπαίθρια αγορά καθώς όταν έγιναν εκεί έρευνες δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη του νέου στελέχους. Επίσης εξετάσεις που έγιναν σε άτομα του στενού της περιβάλλοντος έδειξαν ότι κανείς άλλος δεν προσβλήθηκε από το νέο στέλεχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.