Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Επιστρέφουν στην Κύπρο οι Ρώσοι

  Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιβολή haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών...


 επιστρέφουν στην Κύπρο οι Ρώσοι καταθέτες,

Η Κύπρος προσέλκυσε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ στις αρχές του 2013, ως η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που είχε ανάγκη στήριξης. Εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεσμών που είχε με την δοκιμαζόμενη Ελλάδα, ήταν μια από τις χώρες που θα χρειαζόταν πιθανότατα βοήθεια από την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Για πρώτη φορά, οι πιστωτές ζήτησαν στην συμφωνία οι καταθέτες των τραπεζών να σηκώσουν μέρους του βάρους, προκειμένου ως αντάλλαγμα να παρέχουν οικονομική βοήθεια στην χώρα. Στην Κύπρο, το επονομαζόμενο "bailin" των καταθετών επηρέασε πολύ τους ξένους, ιδιαίτερα τους Ρώσους, δεδομένου ότι η Κύπρος ήταν ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο για offshore.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κρίση στο νησί το τραπεζικό του σύστημα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό τραπεζικό κέντρο για τις Ρωσικές offshore. Το μικρό νησί της Μεσογείου εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεσμών που είχε με την δοκιμαζόμενη Ελλάδα, ήταν μια από τις χώρες που θα χρειαζόταν πιθανότατα βοήθεια από την Ε.Ε και το ΔΝΤ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Η Ε.Ε αποφάσισε να μην διασώσει τις οικονομίες των Ρώσων οι οποίοι είχαν "επενδύσει" δισεκατομμύρια στη χώρα για να αποφύγουν την φορολόγηση στη χώρα τους. Αποφάσισαν λοιπόν να "κουρέψουν" όλες τις καταθέσεις μεγαλύτερες από 100.000.



Οι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται το οικονομικό τους σύστημα

Οι Ρώσοι ολιγάρχες εξακολουθούν να στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ακόμα και σε μέρη, όπως η Κύπρος, που το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Οι φορολογικοί παράδεισοι ωστόσο δεν οφείλουν απαραιτήτως τους ντόπιους. Το ποσοστό της ανεργίας στη Μεγαλόνησο αγγίζει το 17,5%. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η οικοδόμηση ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος που εξυπηρετεί ξένους πελάτες δεν βελτιώνει απαραίτητα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η πληροφορία για την επιστροφή καταθέσεων από τους Ρώσους έρχεται λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt η όποια αναφέρει εγκωμιαστικά σχόλια για την Κυπριακή Οικονομία.

Σύμφωνα με την γερμανική Οικονομική εφημερίδα η Λευκωσία υπερέβη τους στόχους του μνημονίου.

Έχοντας ως τίτλο της την επιστροφή της Κύπρου αναφέρεται στο ασυνήθιστο όπως το χαρακτηρίζει φαινόμενο μετά από 11 μήνες από την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων να υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση.

Στην ιστοσελίδα της Γερμανικής εφημερίδας γίνεται επίσης αναφορά σε Πορτογαλία Ελλάδα Ιταλία και Ισπανία συγκρίνοντας τις με το παράδειγμα της Κύπρου με την διαδικασία προσαρμογής τους στα μνημόνια.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.