Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Τι θα γίνει με τους 100.000 που δεν υπέβαλαν δήλωση


Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και 100.000 φορολογούμενοι δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες κατάθεσής τους....


 Συνολικά, δηλώσεις κατέθεσαν 5,67 εκατομμύρια φορολογούμενοι μέσω του συστήματος Taxis και από σήμερα μετρά ο αντίστροφα ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης από τους περίπου 2,3 εκατομμύρια που είχαν πιστωτική εκκαθάριση.
Η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου, ενώ η συνολική πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει έως και σε 12 άτοκες δόσεις, μέσω πιστωτικών καρτών.
Όσοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση είναι άγνωστό πώς θα αντιμετωπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών: Εάν οι δηλώσεις, εφόσον αυτές υποβληθούν τα επόμενα 24ωρα, θα γίνουν δεκτές ως εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες. Στη δεύτερη περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ενώ επιπλέον δεν θα γίνουν δεκτές οι αποδείξεις του κωδικού 049 (από σούπερ μάρκετ, κ.λπ.), με αποτέλεσμα να χάνουν και την έκπτωση των 2.100 ευρώ εφόσον είναι μισθωτοί, ή φορολογούνται ως μισθωτοί.

Στα 1.432 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:
  • 2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,37 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.432 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
  • 1.108.862 δηλώσεις είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 293,2 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό σημείωμα θα λάβει 264 ευρώ.
  • 2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.
Φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

Πληρώστε το φόρο με πιστωτικές κάρτες

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών ζητά την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε τρεις δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος), υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου μέσω πιστωτικών καρτών, ακόμη και έως το Νοέμβριο του 2015
Η πολιτική των τραπεζών επιτρέπει την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 6, 9 ή 12 δόσεις, δηλαδή μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Περαιτέρω διευκόλυνση είναι η δυνατότητα επιμερισμού ακόμη και κάθε δόσης έως και σε τρεις μικρότερες, μεταθέτοντας την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων ακόμη και 16 μήνες αργότερα, δηλαδή έως τον Νοέμβριο του 2015. Σημαντικό είναι επίσης ότι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος μέσω κάρτας δεν χρεώνεται με προμήθεια από την τράπεζα και είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν.

Υπάρχει και έκπτωση

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή όσοι δεν επιλέξουν να «σπάσουν» τις δόσεις του φόρου σε υποδόσεις, δικαιούνται επίσης την έκπτωση φόρου 1,5% που δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, εάν επιλεγεί το σπάσιμο των δόσεων σε επιμέρους δόσεις, ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα της έκπτωσης, αλλά μεταθέτει για πιο μακρύ χρονικό διάστημα την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.
Τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας δίνουν όλες οι τράπεζες. Η Attica Bank και η Citibank δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 6 δόσεις, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank σε 9 δόσεις, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει επεκτείνει τη σχετική δυνατότητα σε 12 μήνες. Η συνήθης πρακτική πάντως επιβάλλει την αποπληρωμή του φόρου εντός της τρέχουσας φορολογικής περιόδου, προκειμένου να μη συσσωρεύονται φόροι παρελθόντων ετών.
Η χρήση των πιστωτικών καρτών για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αξιοποιείται πλέον από έναν σημαντικό αριθμό φορολογουμένων και, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, πέρυσι πληρώθηκαν περί τα 600 εκατ. ευρώ σε φόρους με τη χρήση καρτών. Η εξυπηρέτηση φορολογικών υποχρεώσεων μέσω πιστωτικής κάρτας συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, χαμηλές επισφάλειες, καθώς επιλέγεται από φορολογουμένους που είναι συνεπείς στις συναλλαγές τους.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Καθημερινή, εάν ο φορολογούμενος θέλει να εξαντλήσει τον χρόνο μετάθεσης της πρώτης δόσης, θα πρέπει να συνδέσει την ημερομηνία που θα πληρώσει με την κάρτα του, η οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι νωρίτερα της 31ης Ιουλίου, με την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού του.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο λογαριασμός εκδίδεται στις 24 κάθε μήνα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο μεταξύ 24 και 31 Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτόν, η πληρωμή της πρώτης δόσης προς την τράπεζα θα μετατεθεί για τον Αύγουστο.

Η πληρωμή μέσω κάρτας εξασφαλίζει μικρότερες δόσεις ειδικά στην περίπτωση της 9μηνης ή της 12μηνης δυνατότητας που δίνουν οι τράπεζες, ενώ μικρό είναι το όφελος στην περίπτωση της 6μηνης καταβολής των δόσεων. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο φόρος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, το ποσό μετά την έκπτωση θα διαμορφωθεί στα 1.970 ευρώ και θα εξοφληθεί, ανάλογα με την προσφορά της κάρτας, σε:
  • 6 άτοκες δόσεις των 328,33 ευρώ,
  • 9 άτοκες δόσεις των 218,88 ευρώ,
  • 12 άτοκες δόσεις των 164,16 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.