Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου με την κατηγορία παράνομης...
υιοθεσίας από κοινού παραπέμφθηκε, με απευθείας κλήση, ζευγάρι, με καταγωγή από την Κίνα, κάτοικοι Ρόδου, που φέρονται να έδωσαν σε υιοθεσία το ηλικίας 4 μηνών παιδί τους, σε έναν ομοεθνή τους, έναντι 1.000 ευρώ!
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Αρχιφύλακας, που υπηρετεί στο Γραφείο Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και έχει επιφορτιστεί με τη λήψη συνεντεύξεων των αιτούντων άσυλο αλλοδαπών, εξέτασε μεταξύ άλλων έναν 30χρονο και μια 31χρονη από την Κίνα.
Το ζευγάρι είχε υποβάλει αίτημα ασύλου. Κατά την υποβολή του αιτήματός της, η δεύτερη, δήλωσε ως προστατευόμενο μέλος της την κόρη τους, που είχε γεννηθεί στη Ρόδο.
Προς πίστωση, επέδειξε και απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης – βάπτισης, από Δήμο Ρόδου, με το οποίο αποδεικνυόταν ότι το μωρό ήταν κόρη τους.
Συνεπώς εκδόθηκε στο όνομα του μωρού δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπών από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ως προστατευόμενου μέλους οικογένειας αλλοδαπού που αιτήθηκε άσυλο.
Την 29η Ιουλίου 2011 και ώρα 12.30 ξεκίνησε η εξέταση των ισχυρισμών της δεύτερης. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν διερμηνέας της Μ.Κ.Ο. «Μετάδραση», καθώς και η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Οταν η ανωτέρω αλλοδαπή ρωτήθηκε για την κόρη της, απάντησε ότι βρίσκεται στην Κίνα. Οταν ρωτήθηκε πώς έγινε αυτό, αφού το παιδί δεν είχε διαβατήριο, είπε ότι το παιδί το υιοθέτησε κάποιος άλλος υπήκοος Κίνας, και πως ταξίδεψε ως δικό του, με θεώρηση εξόδου.
Στη συνέχεια, δήλωσε ότι το εισιτήριο και η διαδικασία της υιοθεσίας κόστισε 1.000 ευρώ, ότι δεν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες και ότι δεν έχει κάποιο έγγραφο από την υιοθεσία.
Οπως κατέθεσε, το παιδί βρίσκεται στην Κίνα το έχει ο ανωτέρω και ότι θα ακολουθήσουν νέες διαδικασίες, ώστε να υιοθετηθεί εκ νέου από την ίδια, για να καταφέρει να το πάρει πίσω.
Για να ολοκληρωθούν όμως αυτές οι διαδικασίες, όπως είπε, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.
Επιπλέον, ενώ αρχικά είχε καταθέσει ότι για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να παραλάβουν οι γονείς της στην Κίνα το μωρό, χρειάζονται επιπλέον 1.000 ευρώ, μετά φέρεται να κατάθεσε ότι τα χρήματα αυτά ήθελε να τα δώσει μόνη της στον άνθρωπο που πήρε το παιδί της στην Κίνα, επειδή της έκανε μεγάλη χάρη.
Συμπλήρωσε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τους ανθρώπους που φροντίζουν τώρα το παιδί της επειδή στην Κίνα είναι στην ίδια γειτονιά, και δήλωσε σίγουρη ότι οι γονείς της θα πληρώσουν τον άνθρωπο αυτόν.
Οταν ερωτήθηκε από τον αστυνομικό τι θα γίνει αν δεν δοθούν τα 1000 ευρώ, είπε ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της δεύτερης υιοθεσίας, οι γονείς της, που βρίσκονται στην Κίνα, θα πάρουν πίσω το παιδί, άσχετα αν πληρώσουν ή όχι.
Η συνέντευξη αυτή έγινε απουσία του συζύγου της, όπως προβλέπεται.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε για συνέντευξη ο σύζυγός της, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την τύχη του παιδιού, δήλωσε μέσω του ίδιου διερμηνέα ότι το έδωσε για υιοθεσία στον ίδιο άνθρωπο, επειδή ήταν άνεργοι, κι αυτός και η σύζυγός του, ότι δεν είχε χρήματα και δεν μπορούσε να το στηρίξει οικονομικά, ενώ γνώριζε ότι το παιδί θα είναι κάπου αλλού για πάντα.
Ισχυρίστηκε ότι ο ομοεθνής τους που υιοθέτησε το παιδί εξέδωσε θεώρηση εξόδου για το μωρό ως δικό του τέκνο.
Φέρεται να κατέθεσε παραπέρα ότι εκείνοι δεν υπέγραψαν καθόλου έγγραφα και ότι απλώς το έδωσαν.
Είπε ακόμη ότι δεν γνώριζε τον ομοεθνή του και ότι τον γνώρισε τυχαία σε μια καφετέρια στην Καλλιθέα Αττικής. Στη Ρόδο τον είδε τυχαία στ’ Αφάντου ενώ ψώνιζε σε ένα σούπερ μάρκετ. Του είπε πως λατρεύει τα παιδιά και ότι δεν είχε δικά του, και τότε του έδωσε το παιδί επειδή ήταν άνεργος.
Εξήγησε ακόμη ότι από την αρχή ήξερε ότι δεν θα το ξαναδεί, και δεν ήθελε να ξέρει περισσότερα. Γνωρίζει μόνο ότι βρίσκεται στην επαρχία Fu Jian της Κίνας.
Στην ερώτησή του αστυνομικού εάν έδωσε ή πήρε χρήματα για την υιοθεσία, είπε ότι το παιδί ήθελε να το δώσει, το χάρισε και δεν το έκανε για τα λεφτά, ενώ στην Κίνα υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι η γυναίκα του δεν ξέρει ότι δεν θα ξαναδούν το παιδί, αφού δεν της το είπε, έχει όμως σκοπό να της το πει μετά από δύο χρόνια. Στην ερώτησή του αξιωματικού αν ανησυχεί για το παιδί, μιας και κανένας δεν ξέρει πού βρίσκεται, απάντησε πως κάποιες φορές το σκέφτεται, όμως, δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Το σημείο στο οποίο παραδόθηκε το μωρό ήταν ένα πεζοδρόμιο, σε σημείο που απέχει περίπου 20 λεπτά από τη Ρόδο, χωρίς όμως να μπορεί να το προσδιορίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.