Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Εννέα εταιρείες - γίγαντες που επιμένουν... οικογενειακά


Στην σύγχρονη εποχή που οι χρηματαγορές “κινούν” τα πάντα, υπάρχουν εννέα εταιρείες που επιμένουν να βρίσκονται υπό την διαχείριση των οικογενειών που τις ίδρυσαν. Μία “ματιά” στην ιστορία αυτών των επιχειρήσεων και το πως μετατράπηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κορυφαίους ομίλους της παγκόσμιας επιχειρηματικής ζωής....




Swarovski


Ίδρυση: 1895
Ο Daniel Swarovski ίδρυσε την εταιρεία όταν ανακάλυψε μία μηχανή που του επέτρεπε να “κόβει” τα κρύσταλλα σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια. Με έδρα την Αυστρία το 2013 η Swarovski Group – στην οποία ανήκουν οι   Swarovski Crystal Business, Swarovski Optik και Tyrolit – ανακοίνωσε κύκλο εργασιών άνω των τριών δισ. ευρώ και το εργατικό της δυναμικό ξεπέρασε τους 300.000 υπαλλήλους. Την εταιρεία διαχειρίζεται ένα πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο “ανήκουν” πέντε απόγονοι της οικογένειας. Πρόκειται για τους: Robert Buchbauer, Daniel J. Cohen, Markus Langes-Swarovski, Mathias Margreiter και Nadja Swarovski (φωτό).
WWE

Ίδρυση: 1952
Πρόκειται για την πλέον πετυχημένη εταιρεία πάλης, με τηλεοπτική παρουσία σε 170 χώρες και ευρύτερα γνωστή για τα shows “γεμάτα” αδρεναλίνη.
Η ιστορία της πάει πίσω στην Capitol Wrestling Corporation, της οποίας συνιδρυτής ήταν ο Jess McMahon. Ο γιος του Vincent  ανέλαβε την επιχείρηση και μαζί με τον Toots Mondt, δημιούργησαν την World Wide Wrestling Federation το 1963. Σήμερα ο Vincent McMahon είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Mars Inc

Ίδρυση: 1911
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο  Frank C. Mars ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκά στο σπίτι του στην Ταχόμα. Στην δεκαετία του '20 ο γιος του Forrest E. Mars, ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση και φρόντισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Σήμερα η Mars είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γλυκισμάτων στον κόσμο και διοικείται αποκλειστικά από την οικογένεια Mars.
McCain Foods

Ίδρυση: 1957
Ιδρύθηκε από τους αδελφούς McCain: Wallace, Harrison, Robert and Andrew. Μία πολυεθνική εταιρεία που εξειδικεύεται στα κατεψυγμένα τρόφιμα. Αρχικά λειτουργούσε στον Καναδά, ενώ τη δεκαετία του '60 επεκτάθηκε στις αγορές Βρετανίας, Αυστραλίας και ΗΠΑ, ενώ δημιούργησε και ένα εργοστάσιο στη Βρετανία. Σήμερα είναι μία εταιρεία αξίας πολλών εκατ. δολαρίων, έχει 46 εργοστάσια και 18.000 εργαζόμενους ανά την υφήλιο. Τέσσερα μέλη της οικογένειας McCain βρίσκονται στη διοίκηση της εταιρείας, με την Allison McCain να είναι η πρόεδρός της.
Marriott

Ίδρυση: 1927
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1927 και αποτελούσε δημιούργημα του  J. Willard Marriott και της συζύγου του Alice. Το 1957 εισήλθε στην αγορά των ξενοδοχείων. Σήμερα είναι μία εταιρεία που διαθέτει 3.900 ξενοδοχεία ανά την υφήλιο, με κύκλο εργασιών σχεδόν 13 δισ. δολάρια το 2013. Ο Bill Marriott εγκατέλειψε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2012, αλλά παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου.
Walmart

Ίδρυση: 1962
Ο Sam Walton δημιούργησε το πρώτο κατάστημα το 1962 στο Αρκάνσας. Πέντε χρόνια αργότερα η οικογένεια Walton διέθετε 24 καταστήματα και στη δεκαετία του '70 μετατράπηκε στο “εθνικό” supermarket των ΗΠΑ. Σήμερα η Walmart απασχολεί περισσότερα από δύο εκατ. ανθρώπους, διαθέτει 11.000 καταστήματα και περισσότερα από 200 εκατ. πελάτες σε 27 χώρες. Ο Rob Walton, γιος του Sam Walton, παραμένει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Fiat Chrysler Automobiles

Ίδρυση: 1899
Σήμερα είναι γνωστή ως Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Οι ρίζες της “χάνονται” στον 19ο αιώνα, όταν ο Giovanni Agnelli δημιούργησε την Fabbrica Italiana Automobili Torino (FIAT). Πρόεδρος της FCA είναι σήμερα ο John Elkann, εγγονός του Giovanni Agnelli, με τον Andrea Agnelli – πρόεδρο της Juventus – να είναι μη εκτελεστικός διευθυντής.
C&A

Ίδρυση: 1841
Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Clemens και August Brenninkmeijer, με στόχο να “προσφέρει ρούχα καλής ποιότητας, σε συμφέρουσες τιμές”.  Εξακολουθεί να διοικείται ως οικογενειακή επιχείρηση. Έχει 1.500 καταστήματα ανά την υφήλιο, από τη Γαλλία και το Βέλγιο έως το Μεξικό και τη Βραζιλία, ενώ απασχολεί 37.500 εργαζόμενους.
Toyota

Ίδρυση: 1937
Δημιουργήθηκε λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Kiichiro Toyoda. Ένα χρόνο μετά “κυκλοφόρησε” στην αγορά το Model AA. Σήμερα πρόεδρός της είναι ο Akio Toyoda, με την εταιρεία να απασχολεί 330.000 υπαλλήλους ανά την υφήλιο.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.