Μόνο με τις κατηγορίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί «πόθεν έσχες», σε βαθμό κακουργήματος, βρίσκεται, προς το παρόν, αντιμέτωπος ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, καθώς οι δικαστικές αρχές προβληματίζονται έντονα για το αν μπορούν τελικά να τον καλέσουν ως κατηγορούμενο και για μίζες στα εξοπλιστικά....
Το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ που έλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ από λογαριασμούς των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου, που είχαν ανάμειξη στην αγορά των ελικοπτέρων Super Puma, δεν μπορεί να συνδεθεί στη φάση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με παράνομες πληρωμές σε εξοπλιστικά προγράμματα.
Δημόσια θέση
Ο κ. Καρατζαφέρης, άλλωστε, που έλαβε το 1,6 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, το 2007 και το 2008, μέσω της υπεράκτιας εταιρείας που διατηρούσε με την επωνυμία Catalina LTD, δεν διατηρούσε, τότε, κάποια κυβερνητική ή άλλη δημόσια θέση που να του επιτρέπει άμεση ανάμειξη και εμπλοκή σε υποθέσεις εξοπλιστικών.
Ο αρμόδιος ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής, που χειρίζεται και αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, επιχειρεί, πέραν των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που αναμένει για άντληση πρόσθετων στοιχείων, να εντοπίσει κοινοβουλευτικές ενέργειες του πρόεδρου του ΛΑΟΣ περί τα εξοπλιστικά, δηλωτικές των υπόγειων σχέσεων που ενδεχομένως οδήγησαν στην καταβολή του 1,6 εκατ. ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων του. Ωστόσο η έρευνα για τις ερωτήσεις και άλλες κοινοβουλευτικές ενέργειες του κ.Καρατζαφέρη για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα ή άλλα προγράμματα εξοπλισμών, εκτιμάται από δικαστικές πηγές ότι είναι δύσκολο να θεμελιώσει κατηγορία σε βάρος του για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η πρόσφατη, άλλωστε, τροποποίηση -την περασμένη άνοιξη- της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες», που αφαίρεσε το αδίκημα του παράνομου πλουτισμού, που κάλυπτε μια ευρεία γκάμα αδήλωτων χρημάτων από πολιτικά πρόσωπα (η διάταξη αυτή καταργήθηκε με τον νόμο 4254 του 2014) δυσκολεύει επιπρόσθετα τις δικαστικές αρχές να καλέσουν ως κατηγορούμενο τον κ. Καρατζαφέρη, με κατηγορίες σοβαρότερες πέρα από εκείνες για το «πόθεν έσχες».
Η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης αποτελεί, κατά τις δικαστικές αρχές, πλήγμα στην προσπάθειά τους να αποδώσουν ποινικές ευθύνες σε όσους απέκτησαν παρανόμως χρήματα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση τους με μίζες και παράνομες πληρωμές. Η Βουλή, πάντως, απέδωσε στον κ. Καρατζαφέρη παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, ότι δεν δήλωσε την υπεράκτια εταιρεία Catalina, ούτε τους λογαριασμούς της στο «πόθεν έσχες» και ότι απέκρυψε την ύπαρξη και δεύτερης εταιρείας, με την επωνυμία Homeric, που επίσης ερευνάται.
Ο φάκελος για το «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΛΑΟΣ θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών Παν. Μπρακουμάτσο.
Έντυπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.