Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Ποτάμι: Βάζει νέα πρόσωπα στις λίστες ο Θεοδωράκης


Ενα ευέλικτο σχέδιο, που θα του ανοίξει δρόμο σε όμορες δεξαμενές ψηφοφόρων, θέλει να ακολουθήσει κατά την προεκλογική περίοδο ο Σταύρος Θεοδωράκης...



Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά ότι το εκλογικό ποσοστό που εξασφάλισε το κόμμα του οκτώ μήνες πριν είναι σήμερα η αφετηρία για τον αγώνα διεύρυνσης που πρέπει να δώσουν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, παρότι δεν έχουν εν πολλοίς το προσωπικό κίνητρο του «σταυρού».

Στελέχη του Ποταμιού αποκαλύπτουν άλλωστε ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει πειστεί τους τελευταίους μήνες ότι θα κερδίσει και το νέο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από το να κόψει το νήμα της τρίτης θέσης στις προσεχείς εκλογές. Βασικό του όπλο σε αυτήν την κούρσα θα είναι, όπως πιστεύει και ο ίδιος, η συμμετοχή στις λίστες του Ποταμιού αρκετών ακόμη ικανών ανθρώπων που δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα, ούτε τρέχουν ως θεσιθήρες στα κομματικά επιτελεία.

Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι ο αρχηγός του Ποταμιού, αν και δεν έχει καταλήξει ακόμη, έχει προσανατολιστεί στην αναζήτηση προσώπων από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, τα οποία στελέχη του Ποταμιού έχουν ήδη προσεγγίσει για μια πρώτη διερευνητική κουβέντα.

Ανακατατάξεις
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ετοιμάζει εκπλήξεις για τη συμμετοχή στις ποταμίσιες λίστες, και μάλιστα στην «πρώτη γραμμή», ανθρώπων από τον χώρο της Νεολαίας. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσει άθικτες τις λίστες, να μην αλλάξει για παράδειγμα σειρά εκλογής, να μην αφαιρέσει ή να μην προσθέσει ονόματα. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι από κρησάρα θα περάσουν ξανά και οι νυν βουλευτές -για παράδειγμα ο κ. Θεοδωράκης δύσκολα θα «συμμαχήσει» με την ιδέα να παραμείνουν στις λίστες βουλευτές που δεν δεσμεύονται ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος που αποφασίζουν τα όργανα.

Για παράδειγμα, παραμένει ερωτηματικό το αν η επανάληψη γεγονότων όπως το πρόσφατο με το δημοφιλές στέλεχος Γρηγόρη Ψαριανό (είχε διαμηνύσει ότι μπορεί να καταψηφίσει το μνημόνιο) θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο «χαλαρό» τρόπο από τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Θεοδωράκης έχει ήδη απαντήσει αρνητικά στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στις λίστες (του Επικρατείας και στις άλλες εκλογικές περιφέρειες) στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν έγιναν ουκ ολίγες συζητήσεις του επικεφαλής και στελεχών του Ποταμιού με κορυφαία και έμπειρα στελέχη, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά δεν υπήρξε θετική κατάληξη. Και αυτό γιατί έπαιξε ρόλο σε μεγάλο βαθμό και η απόφαση της Σεβαστουπόλεως να μη συνεργαστεί με στελέχη που έχουν παίξει βασικό ρόλο σε προηγούμενες κυβερνήσεις και «υπενθυμίζουν» κατά την άποψή τους το παλιό και φθαρμένο πολιτικό σκηνικό.

Δεν είναι μόνο η κατάρτιση της κάθε λίστας το ζήτημα που απασχολεί σε αυτήν τη φάση το Ποτάμι, που βάζει φιλόδοξους στόχους, όπως το άνοιγμα στην κοινωνία που θα εκφραστεί μέσα από τις λίστες αλλά θα επιτευχθεί και με την κινητοποίηση και τη συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων που πιστεύουν στη μεταρρυθμιστική πολιτική και την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης.

Ετσι το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των υποψηφίων θα αρχίσουν περιοδείες ανά την Ελλάδα ενώ, όπως αναμένεται, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα αναλάβει να σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο.

Το μήνυμα που θα επαναλαμβάνει στο ακροατήριο θα αφορά την απόφαση του Ποταμιού να προτάξει το σχέδιό του για τη χώρα και βάσει αυτού να αποτελέσει ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης. «Το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει, να είναι ο εγγυητής της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές» ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωράκης προχθές, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απέρριψε το ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ευρύτερες συμμαχίες
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι νωρίτερα σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν απέφυγε να επισημάνει ότι «αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει πρωθυπουργό μόνο τον Αλέξη Τσίπρα» -επιχειρώντας έτσι να κλείσει κάθε σενάριο για τη συγκρότηση κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό.

Η αυτόνομη κάθοδος του Ποταμιού, που όμως έχει γέφυρες επικοινωνίας με στελέχη της Δράσης και της ΔΗΜΑΡ, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσει την επόμενη ώρα των εκλογών να δημιουργήσει τις συνθήκες και να πρωταγωνιστήσει στις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρύτερων συμμαχιών. Αυτό επιβεβαιώνει, όπως είναι αντιληπτό, αφενός ότι ο κ. Θεοδωράκης προβλέπει πως δεν υπάρχει περιθώριο αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου ότι προσβλέπει στην αύξηση του ποσοστού του Ποταμιού, κάτι που αποτυπώνεται σε όλα τα τελευταία γκάλοπ (πριν βέβαια αρχίσει η πόλωση που τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τροφοδοτούν).

Σε κάθε περίπτωση, το Ποτάμι θα επιδιώξει να πείσει ότι είναι δύναμη ευθύνης και εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας για το επόμενο εξαιρετικά δύσκολο διάστημα της εφαρμογής του νέου μνημονίου.

Την εικόνα αυτή θα αναδείξουν με τις δημόσιες εμφανίσεις τους στελέχη που έδωσαν μάχες πρόσφατα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη και άλλοι.

Λέγεται τέλος ότι θα βάλουν πλάτη κατά την προεκλογική περίοδο και τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου, αρκετά εκ των οποίων προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ/Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.