Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Η Φώφη «ανοίγει παράθυρο» σε ΔΗΜΑΡ, παπανδρεϊκούς και... Ελιά [video]


Αγώνα αντοχής για την επαναπροσέγγιση δυνάμεων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Γενάρη για διάφορους και διαφορετικούς λόγους ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Χαριλάου Τρικούπη...



Η Φώφη Γεννηματά, που εξελέγη αρχηγός του άλλοτε κραταιού κόμματος μόλις στις αρχές του καλοκαιριού, το οποίο σημαίνει ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να κάνει τις ανατροπές που σχεδίαζε στην ανθρωπογεωγραφία, ποντάρει στη νέα διάταξη μάχης και στην πιθανή συμμαχία με άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις.

Εγκυρότατες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι από την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μέχρι αυτές τις ώρες η κυρία Γεννηματά έχει μαζί με συνεργάτες της εστιάσει στην επικοινωνία με τον όμορο χώρο της ΔΗΜΑΡ -είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι η ίδια έχει ανοιχτή επικοινωνία με τον νέο αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θ. Θεοχαρόπουλο, που διαδέχθηκε τον Φώτη Κουβέλη.

Τη στιγμή, δηλαδή, που σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, συνομιλεί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή συνεργασία (ενδέχεται να προταθεί για τις λίστες της Κουμουνδούρου), ο κ. Θεοχαρόπουλος ρίχνει γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε το κόμμα του που καταποντίστηκε στις πρόσφατες εκλογές να αποτελέσει τη βασική πτέρυγα μιας συμπαράταξης δυνάμεων με τη Χαριλάου Τρικούπη και άλλες προσωπικότητες.

Καμία κουβέντα, είναι αλήθεια, δεν έχει ακόμη καταλήξει, αλλά ουδείς θεωρεί ανέφικτο στόχο τη συγκρότηση συμπαράταξης. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν και προσανατολίζονται και εργάζονται για την αυτόνομη κάθοδο (με το πρώτο κόμμα να διεκδικεί την αύξηση του ποσοστού του και όχι μόνο την είσοδό του στη Βουλή, όπως η ΔΗΜΑΡ), δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν προς το τέλος της εβδομάδας σε συμμαχία τύπου Ελιάς.

Στις λίστες

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι συζητήσεις γίνονται και με παπανδρεϊκά στελέχη, τα οποία έχει προσεγγίσει το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά αλλά και η ίδια στην προοπτική να ενταχθούν στις πράσινες λίστες ή στην ενδεχόμενη συμπαράταξη (δεν έχουν φυσικά αναζητήσει ακόμη όνομα ή σύμβολο).

Παράλληλα η Χαριλάου Τρικούπη κάνει κινήσεις επανασύνδεσης με πρώην υπουργούς στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή στις λίστες του ΠΑΣΟΚ ή της «συμπαράταξης» του Γιάννη Ραγκούση, που είχε παραιτηθεί από το ΠΑΣΟΚ αφού είχε ισχυρή σύγκρουση με τον Ευ. Βενιζέλο και με την πρώην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου που είναι επικεφαλής του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις. Το σίγουρο είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ναι μεν θα ήθελε συνεργασία με παπανδρεϊκά στελέχη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει επανένωση με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και συνεργασία με τον ίδιο.

Το αυτό ισχύει και για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), τα στελέχη του οποίου κινούνται στην κατεύθυνση άμεσης εκλογικής κινητοποίησης αν και οκτώ μήνες πριν δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδο στη Βουλή. Παπανδρέου και στελέχη ετοιμάζονται για αυτόνομη κάθοδο; Είναι πολύ πιθανό, αλλά οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το αργότερο τη Δευτέρα.

Σύσκεψη

Σχετικές πληροφορίες τονίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε την Παρασκευή σύσκεψη με στελέχη που ήταν υποψήφιοι βουλευτές τον Γενάρη με το Κίνημα, όπως οι κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης, Πεταλωτής, Καρχιμάκης κ.ά. Στο τραπέζι κατατέθηκαν διάφορες απόψεις για πιθανές συνεργασίες, αλλά οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αναμένουν δύο 24ωρα για τις τελικές αποφάσεις.

Στελέχη του Κινήματος υπενθυμίζουν ότι σε όλες τις τελευταίες δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου είχε επισημάνει την ανάγκη ενός προοδευτικού μετώπου (από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι όλα τα σχήματα της σοσιαλδημοκρατίας) που να συμφωνήσουν για την προώθηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα οδηγήσει τη χώρα μια ώρα αρχύτερα στην έξοδο από την κρίση.

Από το ΠΑΣΟΚ βέβαια δεν αποφεύγουν να καταγγείλουν τον κ. Παπανδρέου για την ίδρυση νέου κόμματος χρεώνοντάς του το πρώτο βήμα διάσπασης τον περασμένο Γενάρη, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Βενιζελικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει στην κυρία Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να δεχθούν επανασυγκολλήσεις με όσους «πρόδωσαν» το κόμμα στην πλέον κρίσιμη φάση.

Ειλημμένη απόφαση της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ωστόσο να εντάξει στις λίστες (χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες με τους νυν βουλευτές) πρώην παπανδρεϊκούς εφόσον κλειδώσει μαζί τους συμφωνία. Για παράδειγμα, συνεχίζεται η «ζύμωση» με τους κ. Φραγκίσκο Παρασύρη και Αγγελο Τόλκα, ενώ μόλις προχθές ανακοινώθηκε ότι ο Κ. Τριαντάφυλλος αναλαμβάνει τομεάρχης Διεθνών Σχέσεων και θα είναι υποψήφιος στη Χίο (στις προηγούμενες εκλογές προτίμησε να μην κατέβει καθώς είναι ανοιχτές οι γέφυρες και με τους παπανδρεϊκούς).

Στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, όπως ο Μανώλης Οθωνας, ανταλλάσσουν εν τω μεταξύ απόψεις με τον πρώην σύντροφό τους -υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΔΗΣΟ- Θάνο Μωραΐτη. Οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι στις λίστες του ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως θα ενταχθούν μόνο παπανδρεϊκά περιφερειακά στελέχη.

Σειρά αποφάσεων, σε κάθε περίπτωση, θα λάβουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνεδρίασης, όπου θα αναλάβουν συγκεκριμένους διερευνητικούς ρόλους τα μέλη της Επιτροπής Ψηφοδελτίων.



Φώφη Γιωτάκη/Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.