Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

«Ανοικτό σε όλα» το...παιχνίδι των εκλογών, λένε οι δημοσκοπήσεις


Με πιθανή τη μικρότερη διαφορά που θα έχει συμβεί ποτέ μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων σε βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα...


 κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα, με βάση τις προβλέψεις πέντε δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, μόλις μία εβδομάδα πλέον πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Η μάχη δίδεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης, “το παιχνίδι είναι ανοικτό σε όλα”
Και ενδεικτικό είναι ότι στις 4 από τις 5 πιο πρόσφατες έρευνες, το κόμμα του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται να προηγείται με διαφορά που κυμαίνεται μεταξύ 0,3 και 0,7 μονάδων, ενώ η πέμπτη σφυγμομέτρηση δείχνει και τις δυο παρατάξεις να είναι απόλυτα ισοδύναμες.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του εκλογικού συστήματος της Ελλάδας, το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο, έστω και με μία ψήφο διαφορά, θα λάβει επιπλέον «επιδότηση» 50 εδρών, γεγονός που του δίνει μεγάλο προβάδισμα στην σχεδόν βέβαιη σε τούτες τις εκλογές προσπάθειά του να σχηματίσει με άλλο κόμμα, ή άλλα κόμματα, κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Θολή ωστόσο παραμένει η εικόνα όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ειδικά το αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα μπουν στη νέα Βουλή, καθώς μόνο μια έρευνα δίνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου πάνω από το όριο του 3%.
Οι ΑΝΕΛ ήταν ο μόνος, αλλά επαρκής σύμμαχος του κ. Τσίπρα στις προηγούμενες εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το μπόνους των 50 εδρών, είχε 149 βουλευτές και έτσι, μαζί με τους 13 του κόμματος Καμμένου, σχηματίστηκε η κυβέρνηση με σχετικά άνετη πλειοψηφία 162 εδρών.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν ο Καμμένος δεν περάσει τον πήχη του 3%, που είναι το όριο για να μπει στη Βουλή, «ο Τσίπρας θα έχει πρόβλημα να κάνει κυβέρνηση, εφόσον εμμείνει στην έως τώρα άποψή του ότι με Νέα Δημοκρατία δεν συστρατεύεται».
Καθοριστικό, λοιπόν, θα είναι η δύναμη των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Και βάση των 5 τελευταίων ερευνών της κοινής γνώμης, η μάχη εδώ θα δοθεί σε όλα τα επίπεδα, για όλες τις θέσεις.
Σε τέσσερις από τις πέντε δημοσκοπήσεις, η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα, αλλά με μικρή διαφορά. Η μάχη για όλες τις υπόλοιπες θέσεις βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, ειδικά με δεδομένο τον όγκο των αναποφάσιστων.
Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στη δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά το 25,4% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 24,7%.Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, με 6,4%, δεχόμενη πίεση από το ΚΚΕ, που λαμβάνει το 6,2%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 5,1%, το Ποτάμι με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3,9%. Τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη είναι η Λαϊκή Ενότητα, 3,4%, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%.
Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26,7% και ακολουθεί η ΝΔ με 26,2%.Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7%, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στην τέταρτη θέση με 6,1%, το ΚΚΕ λαμβάνει 5,9%, το Ποτάμι 5%. Στο 4,2% η Λαϊκή Ενότητα, και στο 3,6% η Ένωση Κεντρώων, ενώ οι ΑΝΕΛ βρίσκονται οριακά εντός Βουλής, με 3,1%.
Στις 0,4 μονάδες δίνει τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ η MRB για την «Real News». Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με 25,9% και έπεται η ΝΔ με 25,5%. Και σε αυτή την περίπτωση τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 6,1%, με μικρό προβάδισμα σε σχέση με το ΚΚΕ, που λαμβάνει 5,7%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (5,3%), Το Ποτάμι (4,9%), η Ένωση Κεντρώων (3,9%) και η Λαϊκή Ενότητα 3,2%. Εκτός Βουλής σε αυτή την έρευνα οι ΑΝΕΛ, με 2,6%.
Η μικρότερη διαφορά εμφανίζεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για το «Παρόν της Κυριακής». Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 27,4%, έναντι 27,1% της ΝΔ. Η ΧΑ και πάλι τρίτο κόμμα με 6,4%, ενώ και σε αυτή την περίπτωση τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 5,5%. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ λαμβάνουν το 4,8%, το Ποτάμι 3,8%, η Ένωση Κεντρώων 3,3% και η Λαϊκή Ενότητα 3%. Και πάλι εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝΕΛ, με 2,3%.
Τέλος, την πιο αμφίρροπη μάχη καταγράφει η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή της Κυριακής», με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να ισοδυναμούν στην πρόθεση ψήφου, αποσπώντας από 31%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 8%, ενώ η ΧΑ έπεται με 7%. Το ΚΚΕ πιστώνεται το 6,5%, το Ποτάμι το 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα το 4%, και η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο νήμα με 3%. Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ με 2%.
Υπήρξαν και άλλες προγενέστερες δημοσκοπήσεις εντός της εβδομάδας, που έδειξαν πάνω-κάτω τις ίδιες τάσεις, με εξαίρεση μία έρευνα για την «Εφημερίδα των Συντακτών» που έδινε προβάδισμα 5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.
Οι 5 όμως τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πιο πρόσφατες και συμπεριλαμβάνουν και την τάση της κοινής γνώμης μετά από την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.