Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Τι σημαίνει το... «σύνδρομο της Κίνας» για τις διεθνείς αγορές


«Εάν αμφέβαλε κανείς ότι η Κίνα είναι πολύ σημαντική για τις διεθνείς αγορές, μετά την τελευταία εβδομάδα δεν θα αμφιβάλλει πια». Τάδε έφη ο A. von Mehren, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, περιγράφοντας το θυελλώδες ξεκίνημα του 2016, κατά το οποίο περί τα 2,5 τρισ. δολάρια «έγιναν καπνός» σε έξι συνεδριάσεις από τα χρηματιστήρια, Ενοχος για αυτό το αρνητικό «ποδαρικό» είναι το... «Σύνδρομο της Κίνας»...




Ο λόγος για τις δύο βουτιές 7% του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης την Δευτέρα και την Πέμπτη (που θα ήταν μάλλον μεγαλύτερες εάν δεν είχε ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτόματης αναστολής των διαπραγματεύσεων, που απενεργοποιήθηκε στη συνέχεια...) και για τη διολίσθηση του γιουάν επί εννέα ημέρες που κλιμακώθηκε την Πέμπτη, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) καθόρισε την ισοτιμία αναφοράς του γιουάν με το δολάριο κατά 0,5% χαμηλότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα στα 6,5646 γιουάν/δολάριο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του γιουάν από τον Αύγουστο, οπότε η αιφνιδιαστική υποτίμηση του νομίσματος κατά 2% είχε προκαλέσει ισχυρότατες αναταράξεις διεθνώς.
Στο ίδιο έργο θεατές
Το... σίριαλ του Αυγούστου ξαναπαίχτηκε αυτές τις ημέρες, καθώς η ταυτόχρονη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης και του γιουάν αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που αποτελεί ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και 15 χρόνια οδεύει προς ανώμαλη προσγείωση και όχι προς ήπια προσαρμογή σε χαμηλότερους, αλλά πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως επιδιώκουν οι αρχές του Πεκίνου.
Ειδικά η ταχύτερη διολίσθηση του γιουάν ήγειρε και φόβους ότι η Κίνα ίσως επιδιώκει να στηρίξει την οικονομία της ενισχύοντας τις εξαγωγές, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει «νομισματικό πόλεμο», εάν άλλες χώρες προχωρούσαν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των δικών τους νομισμάτων. Καθώς στο δηλητηριώδες κινεζικό «κοκτέιλ» προστέθηκαν οι φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την κλιμάκωση της έντασης στον άξονα Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, και η βουτιά του πετρελαίου έως τα 32 δολ./βαρέλι (χαμηλότερο επίπεδο από το Απρίλιο του 2004), δεν είναι να απορεί κανείς που οι διεθνείς αγορές έπαθαν... βέρτιγκο:
Στο κλείσιμο της Πέμπτης, ο δείκτης S&P 500 είχε καταγράψει απώλειες 4,9% από τις αρχές του χρόνου, στο χειρότερο ξεκίνημα από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 1928. Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου που είχαν πρωταγωνιστήσει σε αποδόσεις το 2015 (με κέρδη 12,7% και 9,6% αντίστοιχα) αναδεικνύονται σε πρωταθλητές των απωλειών το 2016, με υποχώρηση 5,8% και 7,1%.
Μνήμες 2008
Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προκάλεσε ρίγη, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό χρηματοοικονομικό περιβάλλον φέρει έντονες ομοιότητες με το 2008, προειδοποιώντας τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Οι φόβοι για εκτεταμένη παγκόσμια κρίση αμβλύνθηκαν κάπως χθες, καθώς το Χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με κέρδη 2% και η PBOC καθόρισε την κεντρική ισοτιμία του γιουάν σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την Πέμπτη, στέλνοντας «σήμα» ότι δεν έχει χάσει τον έλεγχο του νομίσματος. Καταλυτικά για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την σταθεροποίηση των αγορών λειτούργησαν και τα θετικότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που έδειξαν δημιουργία 292.000 νέων θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο, έναντι 200.000 που περίμεναν οι αναλυτές.
Ολα αυτά δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει εύρωστη παρά τις made in China πιέσεις και το ισχυρό δολάριο. Παρόλα αυτά ο προβληματισμός παραμένει, καθώς το κινεζικό «ρήγμα» που έδωσε ήδη δυο ισχυρούς σεισμούς στις αγορές παραμένει ενεργό. Και εάν ισχύει ο μύθος ότι η πορεία των αγορών τον Ιανουάριο είναι ενδεικτική για ολόκληρο το έτος, το 2016 προμηνύεται εξίσου ταραχώδες με το 2015, αν όχι και περισσότερο...

Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.