Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Πλήγμα για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας: Εξερράγη πυραυλικός

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας και ο διαστημικός της οργανισμός ISRO (ndian Space Research Organisation) υπέστη σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα... 

το οποίο αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά άλλα προγράμματα όπως η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα  αλλά και επιπλέον κόστος μέχρι να διαπιστωθεί το πρόβλημα για την αποτυχία.

Πιο συγκεκριμένα και λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του ο φορέας GSLV που θα μετέφερε στο διάστημα τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο GSAT-5P παρουσίασε σημαντική βλάβη κατά την πρώτη φάση πυροδότησης των κινητήρων με αποτέλεσμα να εκραγεί και να υπάρξει ολοκληρωτική απώλεια τόσο του πυραύλου όσο και του δορυφόρου.

Ήταν η τρίτη αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου και δεύτερη συνεχής. Η προηγούμενη αποτυχημένη εκτόξευση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2010. Ειδικοί εξετάζοντας το βίντεο της έκρηξης δήλωσαν πως το πρόβλημα αυτή τη φορά –σε αντίθεση με την προηγούμενη- βρίσκεται στον ινδικής κατασκευής κύριο κρυογενικό κινητήρα του GSLV και όχι στους τέσσερις προωθητές στερεού καυσίμου που βρίσκονται «δεμένοι» στον πύραυλο.

Ο κύριος κινητήρας χρησιμοποιεί για καύσιμο υγρό οξυγόνο και υδρογόνο. Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ασφάλεια του πυραυλικού φορέα καθώς η Ινδία ελπίζει πως με αυτόν θα στείλει ινδό αστροναύτη στο διάστημα με εγχώρια κατασκευασμένο πύραυλο.  To GSAT-5P θα αντικαθιστούσε τον INSAT-2E ο οποίος είχε εκτοξευθεί το 1999.

(defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.