Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Κάλεσμα για παραδειγματική συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι με τις υπερπτήσεις μαχητικών δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας...



στη διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ.

Όπως είπε την παραμονή της επίσκεψης του στην Τουρκία σημειώθηκαν οκτώ υπερπτήσεις. Διερωτήθηκε αν οι δυο χώρες είναι καταδικασμένες στην ένταση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πιστεύει στη συνειδητή επιλογή για ειρήνη του τούρκου πρωθυπουργού. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει στρατός κατοχής στην Κύπρο

Σε ότι αφορά την υφαλοκρηπίδα υπενθύμισε ότι αν δεν καταλήξουν οι διερευνητικές συνομιλίες υπάρχει η πρόνοια για προσφυγή στη Χάγη.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα εκλογής μουφτή στη Θράκη, για το Κυπριακό επανέλαβε την πρόταση του για τετραμερείς συνομιλίες, ενώ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είπε ότι η Ένωση δοκιμάζει την υπομονή μας, την οποία εμείς θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε.

Ο κ. Ερντογαν επισήμανε ότι εάν είχαν λυθεί τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα μπορούσαν και οι δυο χώρες να επωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση και την επιχειρηματικότητα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί εκ νέου τη χώρα μας τον Ιούλιο, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ενώ τον Μάρτιο θα έρθει στην Αθηνά ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα τουρκικα μεσα ενημερωσης χαρακτηρισαν σκληρη την τοποθετηση Παπανδρεου.

Στο μεταξύ, για τις συζητήσεις που είχε στην Τουρκία ενημέρωσε τηλεφωνικά τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν αναχωρήσει από τη χώρα.

Για μυστική διπλωματία και λάθος χειρισμούς, έκαναν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

Πιο αναλυτικά, σε ομιλία του στη σύνοδο περίπου 200 πρέσβεων της Τουρκίας ο κ. Παπανδρέου έκανε έκκληση για μια παραδειγματική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία στην οποία ο ίδιος πρωταγωνιστεί και πρωταγωνιστούσε πάντοτε και την οποία ασπάζεται ο ελληνικός λαός και ασπαζόταν ιστορικά, έχει ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των παραβιάσεων. Όπως είπε, δίνει στην Ελλάδα μια εντελώς διαφορετική εντύπωση από την εντύπωση της ειρηνικής συνεργασίας την οποία προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην "απειλή πολέμου" που, όπως είπε χαρακτηριστικά στους Τούρκους πρέσβεις, "δεν συνάδει με τις αρχές του σύγχρονου κόσμου" και "δεν συνάδει με μια Τουρκία που θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της".

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην προϊστορία της ελληνοτουρκικής φιλίας που ανάγεται στην εποχή Βενιζέλου - Ατατούρκ, αλλά και στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συμφέρον της Τουρκίας και το συμφέρον της Ελλάδας, επέβαλαν αυτή την αλλαγή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε από τους Τούρκους πρέσβεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη.

Η κρίση που περνάει η Ευρώπη σήμερα είναι συγκυριακή, είπε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση αυτή και θα είναι τότε σε θέση να συζητήσει ευνοϊκότερα την ένταξη της Τουρκίας. Αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη θα δουν τα πράγματα διαφορετικά, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και κάλεσε τους Τούρκους πρέσβεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Αναφερόμενος στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τα οποία συζήτησε, όπως είπε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό το πρωί, τόνισε ότι η συνεργασία είναι αναγκαστική και για τις δύο χώρες.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκαινιάσει το στάδιο "Cemal Gürsel" στο Ερζερούμ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.

(ΣΚΑΪ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.