Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο Παπανδρέου παραλίγο να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ερντογάν!


Ο Γ. Παπανδρέου σκέφτηκε ακόμη και να ματαιώσει την επίσκεψή του στο Ερζερούμ εξαιτίας των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά...


τελικά η κρίση εκτονώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην πυροσβεστική παρέμβαση του Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «Χουριέτ» σε άρθρο το οποίο υπογράφει ο Μετεχάν Ντεμίρ που είναι διευθυντής της έκδοσης Αγκύρας της γνωστής τουρκικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ο κ. Ντεμίρ, ο έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα το ενδεχόμενο ματαίωσης της επίσκεψης, διότι το κλίμα είχε επιβαρυνθεί από τις υπερπτήσεις άνωθεν του Αγαθονησίου λίγα 24ωρα νωρίτερα. Οι πληροφορίες της «Χουριέτ» επιβεβαιώνουν τα όσα είχε πρώτο αναφέρει το BHMAonline ήδη από την Πέμπτη το απόγευμα περί σκέψεων και εισηγήσεων να μην πρταγματοποιηθεί η επίσκεψη ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να προκαλεί και παράλληλα να ισχυρίζεται ότι επιθυμεί βελτίωση των διμερών σχέσεων. 

Τελικά, τον «γόρδιο δεσμό» έλυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκαθάρισε προς τους κκ. Παπανδρέου και Δρούτσα ότι δεν πρέπει να στέκονται στο μεμονωμένο γεγονός των υπερπτήσεων και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει με διάλογο στην επίλυση των προβλημάτων.

Οπως άλλωστε πάντως ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», «ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να δώσει και ουσία και περιεχόμενο και απευθυνόμενος στη ραχοκοκαλιά της τουρκικής διπλωματίας πραγματοποίησε ένα ισχυρό διάβημα για την απαράδεκτη πρακτική των υπερπτήσεων. 

Παρουσίασε με ξεκάθαρο τρόπο το όραμα της Ελλάδας για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά επίσης έθεσε τις αυστηρές προϋποθέσεις, υπό τις οποίες αυτή είναι εφικτή».
Τα σχόλια στον τουρκικό Τύπο πάντως για την επίσκεψη Παπανδρέου και την ομιλία του στη Σύνοδο των Πρέσβεων ήταν μοιρασμένα. Σε πολλές εφημερίδες, όπως στη «Χουριέτ», στη «Ζαμάν», στη «Μιλιέτ» και στην «Ταράφ», έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο δημόσιο διάβημα του έλληνα Πρωθυπουργού ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού κατεστημένου για το θέμα των υπερπτήσεων αλλά και για την προειδοποίησή του ότι όσο δεν επιλύεται το Κυπριακό δεν πρόκειται να ευοδωθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Μιλιέτ», ενώ η «Ταράφ» έγραψε: «Καβγάς για το Αιγαίο στο Ερζερούμ».

(BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.