Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τριβές στην κυβέρνηση για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Οι ενδοκυβερνητικές τριβές απειλούν με νέες καθυστερήσεις... 


την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, από την οποία αναμένεται να προέλθει το μεγαλύτερο μέρος των 7 δις ευρώ που έχουν υπολογιστεί ως τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην τριετία 2012-2014. 

Πριν από λίγες ημέρες, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων ενέκρινε τη λίστα με τα πρώτα 14 ακίνητα, των οποίων θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση με τις ταχείες διαδικασίες του νόμου fast track. Ωστόσο, για αρκετά από αυτά τα ακίνητα –ιδιαίτερα αυτά που εποπτεύει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ)– δεν φαίνεται πολιτική προθυμία να «τρέξουν» γρήγορα. Αν και όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη δεν υπάρχει άρνηση ή διαφωνία ως προς τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, διαπιστώνεται «νωχελικότητα» στην υλοποίησή τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ο υφιστάμενος διαγωνισμός που «τρέχει» για ορισμένα ακίνητα, όπως το τουριστικό λιμάνι της Βουλιαγμένης, ή αν θα προκηρυχθεί καινούριος. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ενταχθεί, όμως, στη λίστα με τα 14 ακίνητα που θα αξιοποιηθούν με τις διαδικασίες του fast track.
Λύση στο πρόβλημα αυτό καλείται να δώσει η υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ρόλος της γραμματείας αυτής θα είναι να εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ, αποτελώντας ουσιαστικά το «μάτι» του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το πότε θα συσταθεί η γραμματεία αυτή είναι απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά η δημιουργία της θα «απελευθερώσει» το οικονομικό επιτελείο από πολιτικά προβλήματα, όπως τα παραπάνω, αφού οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον υπουργό Οικονομικών.

Τι προβλέπεται για το Ελληνικό
Το project που φαίνεται ότι θα προωθηθεί πιο γρήγορα είναι αυτό της αξιοποίησης της περιοχής του Ελληνικού. Το ζήτημα το χειρίζονται από κοινού ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει υπογράψει συμφωνία ενδιαφέροντος για την εν λόγω περιοχή με το Κατάρ. Βέβαια, μέχρι να γίνει πράξη η συμφωνία αυτή, η απόσταση είναι μεγάλη. Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποφάσισε τη συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού (ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ) αλλά και την πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης, οι οποίοι θα προσληφθούν το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή τη διεύρυνση της έκτασης που θα αξιοποιηθεί στην περιοχή του Ελληνικού. Δηλαδή, εκτός του χώρου του παλαιού αεροδρομίου –που ανέρχεται σε 5.500 στρέμματα– μελετάται και η προσάρτηση σε αυτόν της έκτασης του Αγίου Κοσμά και της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Επιπλέον, μελετάται και η από κοινού με το Δήμο Γλυφάδας αξιοποίηση του γκολφ που συνορεύει με την περιοχή του Ελληνικού. Με την προσθήκη της έκτασης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά στην περιοχή του Ελληνικού, η συνολική έκταση προς αξιοποίηση θα ανέλθει στα 6.500 στρέμματα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητά αυτή τη στιγμή ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την περιοχή, δηλαδή ένα «θέμα» πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη της περιοχής. Το σχέδιο που προκρίνεται είναι να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις που θα φέρουν υψηλού επιπέδου τουρισμό. 

Το «πλάνο» για την αξιοποίηση της περιοχής περιλαμβάνει στην παρούσα φάση:

• Την αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

• Τη μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, έτσι ώστε η συγκεκριμένη 
περιοχή να ενσωματωθεί σε εκείνη του Ελληνικού.

• Τη δημιουργία ξενοδοχείων 5 αστέρων.

• Τη δημιουργία νέων και σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων.

• Την επέκταση του γκολφ (σε συνεργασία με το δήμο) για να γίνει διεθνών προδιαγραφών.

• Τη δημιουργία εμπορικών κέντρων.

• Την ανέγερση γραφείων.

• Την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης με εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα.

• Την υπογειοποίηση της παραλιακής οδού για να μην «σπάει» στα δύο η έκταση.

Ο ρόλος των συμβούλων που θα οριστούν στο πρώτο δίμηνο του 2011 είναι να μελετήσουν πώς θα υλοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο. Αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι κανένα μέρος της έκτασης δεν θα πωληθεί, αλλά θα υπογραφούν συμβάσεις παραχώρησης με ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να υπάρξει εκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση του Ελληνικού. Τα υπόλοιπα 13 ακίνητα που αποφασίστηκε να «τρέξουν» με δια δικασίες fast track είναι η περιοχή Αφάντου και Πρασονησίου στη Ρόδο, Βεγορίτιδας στην Πέλλα, Αντιρρίου, οι Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης, Τοπείρου Ξάνθης, Ερμιόνης Αργολίδος, Σιθωνίας και Τορώνης Χαλκιδικής, το Κτήμα Καλών Νερών Μαγνησίας, το Κτήμα Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας, οι Αλυκές Αναβύσσου και ο Τουριστικός Λιμένας Βουλιαγμένης.

Επιχειρήσεις προς αποκρατικοποίηση
Όσον αφορά στο υπόλοιπο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλων για τρεις επιχειρήσεις: Τη ΔΕΠΑ, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ).
Για τον ΔΑΑ, οι σύμβουλοι –μία μεγάλη ελληνική τράπεζα και ένα μεγάλος ξένος τραπεζικός οίκος– θα αποτιμήσουν το ακριβές ποσό που μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο από τη χρονική παράταση της σύμβασης με τη γερμανική Hochtief που θα γίνει εντός του δευτέρου τριμήνου του νέου έτους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι θα μελετήσουν και την περαιτέρω αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο «Ελ. Βενιζέλος». Το πιθανότερο είναι να διαθέσει μέρος από το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο και σε τρίτο επενδυτή, ενώ άγνωστο είναι ακόμα αν θα πράξει το ίδιο και η γερμανική Hochtief. Για την ΕΑΣ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναδιάρθρωση της εταιρείας με την επιβολή μισθολογικών μειώσεων, καθώς και την εφαρμογή προγράμματος μετατάξεων στα πρότυπα του ΟΣΕ. Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης θα επιδιώξουν να βρουν στρατηγικό επενδυτή που θα είναι διατεθειμένος να αγοράσει έως και το 66% της επιχείρησης.

Ενδιαφέρον φαίνεται να έχει εκφράσει η αμερικανική ΑΤΚ, που παλαιότερα συνεργαζόταν με τα ΕΑΣ, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Για τη ΔΕΠΑ, οι τρεις σύμβουλοι που έχουν οριστεί –Alpha Bank, Rοthschild, UBS– θα εξετάσουν το διαχωρισμό της από τον ΔΕΣΦΑ και την πώληση του 30% της εταιρείας. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης έως το τέλος του 2011, ενώ η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει 170 με 220 εκατ. ευρώ από το project αυτό.

(Δημοσίεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 31/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.