Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πιέσεις προς τους Πρυτάνεις να δώσουν "πράσινο φως" για άρση του ασύλου

Σκληρό πολιτικό πόκερ και παρασκηνιακές πιέσεις προς τους Πρυτάνεις να προχωρήσουν στην άρση του ασύλου και να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας, βρίσκονται σε εξέλιξη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη να τονίζει πώς έχει ήδη γίνει κατάλυση του ασύλου από τους...



λαθρομετανάστες!

Η κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από μετανάστες βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, να τονίζει ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο παραβιάζεται και πρέπει να προστατευτεί, πρώτιστα από εκείνους που το υπηρετούν»

Στο ζήτημα της κατάληψης της Νομικής Σχολής αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως στη Σχολή συντελείται το κακούργημα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα, το οποίο δίνει στην Αστυνομία το δικαίωμα της επέμβασης χωρίς προηγούμενη άδεια των πρυτανικών αρχών.

Από την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δίπλα στη Σχολή κάθε βράδυ κοιμούνται στο δρόμο 30 άστεγοι. «Αν ζητήσουν να μπουν στη Νομική για να βρούνε στέγη και να κοιμηθούνε, τι θα πούμε; Θα τους διώξουμε; Εργαζόμενοι είναι και οι μετανάστες, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση - διαμαρτυρήθηκαν στην Κρήτη και δεν τους άκουσε κανείς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των μεταναστών, ωστόσο εξέφρασε τη δυσφορία του για την, κατά την γνώμη του, διακινδύνευση του πανεπιστημιακού ασύλου από την κατάληψη και τους οργανωτές της.
«Παρατηρούμε φαινόμενα εξαθλίωσης των μεταναστών, αλλά και μείωσης της έννομης τάξης και ποιότητας της Δημοκρατίας» παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως η κατάληψη της Νομικής, «πλήττει και τους ίδιους τους μετανάστες και το πανεπιστημιακό άσυλο».

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε πως «το ενδιαφέρον όλων μας πρέπει να κατατείνει στο να προστατεύονται ανθρώπινα δικαιώματα, να βοηθούμε ανθρώπους που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ανέχειας και φτώχειας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στην μεταβατική αυτή, περίοδο της ζωής τους».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «από του σημείου αυτού, στο σημείο να φτάσουμε να αμφισβητείται το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει απόσταση που δεν πρέπει να διανυθεί. Το πανεπιστημιακό άσυλο παραβιάζεται και πρέπει να προστατευτεί, πρώτιστα από εκείνους που το υπηρετούν: Το άσυλο έγινε για να προστατευτεί η ακαδημαϊκή ελευθερία - και όχι ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, ανεξαρτήτως της ιδρυτικής πράξεως του πανεπιστημιακού ασύλου».

«Κατανοώ τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη όταν καλείται να αναλάβει την ευθύνη επί αυτοφόρου παραβίασης του ασύλου και την πρυτανική αρχή που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Όλοι μας όμως εδώ, θα πρέπει να αναλάβουμε από κοινού τις ευθύνες μας να προστατεύσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο από ενέργειες αμφισβήτησής του» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε επίσης και στο αίτημα του Αλέξανδρου Κοντού να δικαστεί από ειδική επιτροπή, αποτελούμενη αποκλειστικά από δικαστικούς, για τα όσα κατηγορείται για την υπόθεση του Βατοπεδίου: «Διατυπωθέντος του αιτήματος, εκτίμησή μου είναι πως η Βουλή υποχρεούται να απαντήσει θετικά» σημείωσε, κρίνοντας πως το αίτημα δεν είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.