Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Το χρονικό του πολέμου ΗΠΑ - WikiLeaks και η... επίθεση στο twitter

Η Αμερική που εδώ και μήνες προσπαθεί να «τυλίξει» τον Jullian Assange και το WikiLeaks κλιμάκωσε αυτήν την εβδομάδα τις προσπάθειές της...



H Birgitta Jondottir1, πρώην μέλος του WikiLeaks, ενημέρωσε (μέσω του twitter) ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέδωσε κλήτευση στο Twitter προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων της, των προσωπικών της μηνυμάτων, των IP διευθύνσεων με τις οποίες είχε συνδεθεί από το 2009, των πιστωτικών καρτών που πιθανώς είχε χρησιμοποιήσει κ.ο.κ.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, η Jondottir είναι μια εκ των πολλών για τους οποίους η αμερικανική δικαιοσύνη ζήτησε τα στοιχεία από το Twitter. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι Jacon Appelbaum, Rop Gonggrijp και άλλοι γνωστοί συνεργάτες ή εθελοντές του WikiLeaks. Φαίνεται επίσης ότι υπήρξαν αντίστοιχα αιτήματα για τους λογαριασμούς του Assange, του Manning και του ίδιου του WikiLeaks. Νωρίτερα στις αρχές του μήνα οι αρχές είχαν σταματήσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο David House (υποστηρικτή του Bradley Manning) στο αεροδρόμιο όταν γύριζε από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του και του είχαν κατάσχει το laptop.

Η ιστορία έγινε γνωστή παρά την πρόθεση του Δικαστηρίου της Virginia2, από το οποίο και εκδόθηκε η κλήτευση. Όπως παρουσίασε ο Glenn Greenwald στο Salon.com, το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης έδινε χρονικό περιθώριο τριών ημερών στο Twitter προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και απαγόρευε της ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Το Twitter όμως μέσω του νομικού του τμήματος ζήτησε χρονικό περιθώριο 10 ημερών και την άδεια να ενημερώσει τους χρήστες του προκειμένου να έχουν χρόνο να εναντιωθούν στην κλήτευση. Έτσι ενημερώθηκε η Jondottir και ήρθε η υπόθεση στο φως.

Το έγγραφο που έχει δημοσιευτεί και περιλαμβάνει την ένσταση του Twitter για τη μη ενημέρωση των «χρηστών και πελατών» του δεν περιέχει τα ονόματα των Assange, Manning και WikiLeaks. Αυτό προκαλεί ερωτηματικά καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Twitter ενέδωσε χωρίς αντίρρηση στα συγκεκριμένα αιτήματα, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα αναλυτική πληροφόρηση. Ένα ακόμα ερώτημα που αξίζει να απαντηθεί είναι τι έχουν πράξει τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το FaceBook και το Google, καθώς θα ήταν περίεργο οι έρευνες των Αμερικανών να στράφηκαν αποκλειστικά στο Twitter.

Τα αιτήματα και τα πρόσωπα που διερευνά η αμερικανική δικαιοσύνη δίνουν και μια ένδειξη για τις έρευνες που διεξάγονται. Όλοι όσοι ερευνώνται φαίνεται να έχουν εμπλακεί με κάποιο τρόπο στη δημοσίευση από το WikiLeaks του βίντεο «Collateral Murder». Δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην έκδοση εντάλματος για τον Assange, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ένα από τα πιο πιθανά νομικά σενάρια είναι η άσκηση δίωξης για «Συνωμοσία κατά της Αμερικής». Το εύρος των ερευνών φαίνεται ότι ταιριάζει με αυτήν τη λογική.

Η Birgitta Jondottir ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη του ισλανδικού κοινοβουλίου, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, προκειμένου να προστατευτεί το προσωπικό της απόρρητο.

Πηγές: WikiLeaks, Salon.com, WikiPedia, Wired, pressproject

1. Birgitta Jondottir: Γεννημένη το 1967. Βουλευτής στην Ισλανδία από το 2009 με έντονη κοινωνική δράση (Citizens Movement, The Movement). Συμμετέχει σε μια σειρά επιτροπών της ισλανδικής κυβέρνησης (Αναθεωρητική του Συντάγματος, Περιβάλλοντος, Εξωτερικών υποθέσεων) και είναι μέλος της αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Είναι νομικός και υπήρξε εθελόντρια και οργανωτικό μέλος της ομάδας που εργάστηκε για την αποκάλυψη από το WikiLeaks του βίντεο που εμφανίζει στρατιώτες επιβιβασμένους σε ελικόπτερο να σκοτώνουν 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 2 δημοσιογράφων του Reuters. Είναι εμπνευστής του ισλανδικού σχεδίου νόμου για την προστασία της δημοσιογραφίας, των δημοσιογράφων και των πηγών τους (Icelandic Modern Media Initiative). Ο νόμος βρίσκεται σε διαβούλευση στην Ισλανδία.

2. Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης - Ανατολικό τμήμα δικαιοσύνης της Virginia: Πρόκειται για το ίδιο γραφείο Εισαγγελέα το οποίο έχει ανακοινώσει ότι διενεργεί έρευνα για τον Julian Assange. Σε αυτό έδωσε κατάθεση ο Adrian Lamo, πρώην hacker, που κατέδωσε τον Bradley Manning ως αυτουργό της διαρροής των αμερικανικών μυστικών στο WikiLeaks.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.