Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τεράστια πτώση ο τουρισμός στην Ήπειρο

Αισθητή πτώση τις τάξης του 60% παρουσιάζει ο κλάδος του τουρισμού στην Ήπειρο. Αυτό αποτυπώνεται συνεχώς κάθε μέρα στην τουριστική αγορά των Ιωαννίνων αλλά και των περιχώρων σύμφωνα με τις δηλώσεις του...


διευθυντή του ΕΟΤ Ηπείρου Γ. Γκιώκα στην εφημερίδα «Ελευθερία».

Οι αιτίες φυσικά της πτώσης δε μπορεί να αναφέρονται μόνο στην γενικότερη κρίση, είναι όμως ο βασικότερος λόγος που υπήρξαν τουριστικές μονάδες στο νομό, που δε λειτούργησαν καν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Όπως επισημαίνουν άλλωστε ξενοδόχοι, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει κάποιος τον ξενώνα του, έχοντας κλείσει μόλις 1-2 δωμάτια, αφού το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μεγαλύτερο των εσόδων από τις κρατήσεις.

Μία από τις λιγοστές, αλλά πραγματική οικονομική ανάσα, που δόθηκε τα τελευταία χρόνια στον κλάδο ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από το 13% στο 6,5%.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΕΟΤ Ηπείρου ήταν μία μεγάλη βοήθεια στις επιχειρήσεις και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από τους ξενοδόχους.
Από εκεί και πέρα όμως, η τακτική της κυβέρνησης είναι μία στο καρφί και μία στο πέταλο για τις επιχειρήσεις, αφού με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον επόμενο Οκτώβριο, το κέρδος από τη μείωση του ΦΠΑ ουσιαστικά θα εξανεμιστεί.
Έτσι, ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις σε κεντρικό επίπεδο και σύμφωνα με τον κ. Γκιώκα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς την κυβέρνηση, ώστε να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, οι τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

Φόβοι για μαζικά λουκέτα

Στις τάξεις των ξενοδόχων του νομού και της Ηπείρου, διαπιστώνεται και εκδηλώνεται μία γενικότερη ανησυχία για το μέλλον του κλάδου, ενώ όπως και σε άλλους κλάδους, υπάρχει μία έντονη δυσαρέσκεια για τις τράπεζες που κρατούν σφιχτά κλεισμένες τις κάνουλες της ρευστότητας, με αποτέλεσμα η μέγγενη των χρεών που έχουν πολλοί ξενοδόχοι, να σφίγγει ακόμη περισσότερο.
Πολλές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω ενισχύσεων και επιδοτήσεων από τον αναπτυξιακό νόμο, ή και άλλα προγράμματα, όπως το Leader, τα ΟΠΑΑΧ και άλλα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών, αξιοποίησαν και τις δανειακές διευκολύνσεις που προσέφεραν οι τράπεζες, μόνο που από το 2010, αυτό δε συνεχίζεται και η θηλιά που έχουν πολλοί, σφίγγει ολοένα και περισσότερο.
Κάποιοι μιλούν για δικαίωση των επιχειρημάτων τους τα προηγούμενα χρόνια, όταν μιλούσαν για τη μεγάλη ευκολία, με την οποία γινόταν οι επενδύσεις στον τουρισμό, επισημαίνοντας, ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει πάντα δουλειά για όλους, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που δεν έγινε κανένας σχεδιασμός με βάση κάποια μελέτη.

Πέφτουν οι τιμές

Μέσα σε όλα τα δεινά της κρίσης και της μειωμένης τουριστικής κίνησης, υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία, που αποτυπώνονται στα μηνύματα για τη θερινή περίοδο, τα οποία είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά.
«Υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που δείχνουν ότι το 2011 θα είναι μία καλή χρονιά για την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Αυτό αφορά όμως στις παραθαλάσσιες περιοχές και όχι τόσο τους ορεινούς προορισμούς όπως είναι ο νομός Ιωαννίνων, που περιμένει στη συντριπτική του πλειοψηφία, να κινηθεί από τον εσωτερικό τουρισμό», σημείωσε ο κ. Γκιώκας.
Όσον αφορά στις τιμές των καταλυμάτων, αυτές έχουν πάρει την κατιούσα και όπως τόνισε, αυτό φάνηκε και στην περίοδο των Χριστουγέννων, που υπήρχαν δωμάτια σε τιμές πολύ κάτω των αντίστοιχων προηγούμενων περιόδων.
«Υπάρχει μία προσαρμογή προς τα κάτω, όχι μόνο στα καταλύματα που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές, αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων», τόνισε ο κ. Γκιώκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.