Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά: Απλοποιούνται οι διαδικασίες εγκατάστασής

Εγκατάσταση περισσότερων φωτοβολταϊκών σε µικρά, µη άρτια και οικοδοµήσιµα εκτός σχεδίου οικόπεδα επιτρέπει στο εξής το υπουργείο Περιβάλλοντος...



που επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τις ασάφειες στις πολεοδοµικές ρυθµίσεις γύρω από τα συστήµατα αυτά. Ετσι, µειώνονται οι αποστάσεις που πρέπει να τηρεί ένα φωτοβολταϊκό από τα όρια του οικοπέδου, ενώ αυξάνεται το επιτρεπόµενο ύψος του, εποµένως επιτυγχάνεται µεγαλύτερη αξιοποίησητης γης. Ετσι, όσα φωτοβολταϊκά είναι ύψους έως 3 µ. (2,5 µ. µε δυνατότητα προσαύξησης έως20%) θα µπορούν στο εξής να τοποθετηθούν σε οικόπεδα µη άρτια και οικοδοµήσιµα.

Παράλληλα µικραίνουν οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται από τα όρια του οικοπέδου, επιτρέποντας την καλύτερη δυνατή εκµετάλλευσή του. Στο εξής οι αποστάσεις αυτές πρέπει να κυµαίνονται από 2,5 µ. έως το πολύ 5 µ., αναλόγως του ύψους του φωτοβολταϊκού, ενώ µε την παλαιότερη διατύπωση του νόµου η απόσταση µπορεί να έφτανε µέχρι και τα 10 µ. Με άλλες διατάξεις καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, οι οποίες είναι: στύλος της ∆ΕΗ, προκατασκευασµένος οικίσκος ύψους 2,5-3µ. και πλάτους 4-5 µ. για την εγκατάσταση του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισµού (αντιστροφέας - µετασχηµατιστής) ανά 500 kW εγκατεστηµένης ισχύος, καθώς επίσης περίφραξη και συρµατόπλεγµαστα όρια της ιδιοκτησίας του µέχρι 2,5 µ. µε τοιχίο ύψους µέχρι 30 εκ. για την προστασία της εγκατάστασης.

ΠΟΙΑ ∆ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού έως 100 kW σε εκτός σχεδίου οικόπεδα αρκεί µια απλή έγκριση εργασιών µικρής κλίµακας από την Πολεοδοµία καιµόνο σε ειδικές κατασκευές, για τις οποίες χρησιµοποιείται τσιµέντο, απαιτείται οικοδοµική άδεια.

Πρώτη φορά όταντοποθετε ίκάποιος φωτοβολταϊκό όχι πάνω στο έδαφος αλλά σε βάσεις στήριξης (trackers),αυτές πρέπει να είναι πιστοποιηµένες ως προς την αντοχή τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες (ανεµοπιέσεις κ.ά). Επιπλέον, µε άλλη ρύθµιση απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε αδόµητα οικόπεδα, που βρίσκονται εντός σχεδίου.

Επίσης, πρώτη φορά ζητείται δήλωση στατικής επάρκειας για συστήµατα άνω των 100 kW που τοποθετούνται σε στέγες, υπογεγραµµένη από διπλωµατούχο µηχανικό. Για συστήµατα κάτω των100 kW σε στέγες ισχύει ό,τι και πριν, απαιτείται δηλαδήµια απλή δήλωση που υποβάλλεται στοκατάστηµα της ∆ΕΗ µαζί µε τη γνωστοποίηση των εργασιών και τη µελέτη εγκατάστασης και ενεργειακής απόδοσης.

ΠΡΑΣΙΝΟΓΙΑ ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Τέλος,το υπουργείο ανάβει πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισµούς, ιστορικά τµήµατα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, αλλά υπό την προϋπόθεση αυτά να τοποθετούνται σε ακάλυπτους χώρους και σε σηµεία µη ορατά από κοινόχρηστουςχώρους. Η έγκριση χορηγείται πάντως έπειτα από τη σύµφωνη γνώµη της Επιτροπής Πολεοδοµικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.