Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αφαιρεί το άσυλο από τους Πρυτάνεις

Μετά το θόρυβο της περασμένης εβδομάδας λόγω της κατάληψης της Νομικής από 300 σχεδόν παράνομους μετανάστες... 



η υπουργός Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου προαναγγέλει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», την αφαίρεση της διαχείρισης του ασύλου από τους Πρυτάνεις.

Σύμφωνα με την υπουργό, η οποία προτείνει συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ, το Συµβούλιο του Ιδρύµατος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστηµίου, θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η αστυνοµία.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική Σχολή Αθηνών η υπουργός δηλώνει στα ότι το άσυλο «σκοτώνουν» αυτοί που «δήθεν θέλουν να το προστατέψουν».

«Φτάσαμε η σύνοδος των πρυτάνεων να μη μπορεί να συνεδριάσει εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όποια προσωπικότητα εκφράζει απόψεις και ιδέες αντίθετες σε κρατούσες μειοψηφίες, δεν μπορεί να δώσει ούτε καν διάλεξη» σημειώνει η ίδια και προσθέτει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι «ριζοσπαστική».

«Είναι μεγάλη υποκρισία να θεωρήσει κάποιος ότι όλα τα παραπάνω θα λυθούν από την Ελληνική Αστυνομία. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να αφορά στη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ. Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιμο. Αυτό θα γίνει - όπως γίνεται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες με σπουδαία Πανεπιστήμια - όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθμη λειτουργία τους στην Εισαγγελία και τις Αστυνομικές Αρχές. Δεν χρειάζονται λοιπόν κορώνες, αλλά πολιτική γενναιότητα ώστε με ευρεία συναίνεση να αποφασίσουμε και να εφαρμόσουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση» αναφέρει.

Σε ερώτηση αναφορικά με το νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια και το ζήτημα κατάργησης του ασύλου η κυρία Διαμαντοπούλου απαντά πως αυτό που θα καταργηθεί είναι το γενικευμένο καθεστώς ανομίας που οφείλεται στην παντελή έλλειψη αξιολόγησης και ελέγχου.

«Επί χρόνια, σε κάθε προσπάθεια αλλαγής δημιουργούνται πολώσεις και συγκρούσεις για το άσυλο και τους αιώνιους φοιτητές. Μπαίνουν διλήμματα που αποπροσανατολίζουν και ακυρώνουν μια συζήτηση πάνω σε θέσεις για τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου» τονίζει και προσθέτει:

«Τα πράγματα είναι καθαρά. Κάποιοι θέλουν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή πυροδοτώντας το κλίμα με τον γνωστό άγονο διάλογο «άσυλο ή μη άσυλο» και παραμερίζοντας την πραγματική ανάγκη για αλλαγή προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας. Όμως, είναι η κοινωνία, ο Έλληνας φορολογούμενος, που πάντα πληρώνει τον λογαριασμό, και αυτός ζητά ριζική και βαθειά αλλαγή. Είναι επιλογή μας ο διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να μην «ασυλοποιηθεί» να μην «συριζοποιηθεί», να μείνει έξω από την πόλωση, και να βασιστεί πάνω σε προτάσεις που απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας μας, που πλήττεται πανταχόθεν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.