Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι εξώσεων στη Θεσσαλονίκη

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι εξώσεις, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως επαγγελματικής στέγης, που μέχρι πρότινος υπολόγιζαν ως επιπλέον εισόδημα τα μισθώματα, να διεκδικούν από τους κακοπληρωτές νοικάρηδες ποσά συχνά αρκετών χιλιάδων ευρώ...
 
 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι εξώσεις αφορούν ακίνητα που βρίσκονται κατά μήκος της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έχει σχέση το ύψος του μισθώματος ή το μέγεθός τους.
Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες αναμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει κάνει υπομονή αρκετούς μήνες προτού καταφύγει στη λύση της έξωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δικάσιμος ορίζεται αρκετούς μήνες μετά την κατάθεση της αγωγής, ενώ η απόφαση μπορεί να εκδοθεί και τρεις μήνες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση αγωγής για έξωση που κατατέθηκε στις 2 Μαρτίου και η εκδίκασή της θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.
«Η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει πολλούς μισθωτές να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο νόμος δίνει στον εκμισθωτή τη δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη από τον πρώτο μήνα που ο νοικάρης του δεν καταβάλλει το μίσθωμα, ωστόσο οι περισσότεροι ξεκινούν τη διαδικασία μετά τους τέσσερις ή τους έξι μήνες καθυστέρησης. Στις περιπτώσεις των κατοικιών οι ιδιοκτήτες, πέραν των οφειλόμενων μισθωμάτων που διεκδικούν, συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με απλήρωτα κοινόχρηστα και λογαριασμούς της ΔΕΗ», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) Κώστας Χαϊδούτης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες, πέραν του ότι δεν έκαναν αναπροσαρμογή στα μισθώματα την τελευταία διετία, προχώρησαν και σε μειώσεις ύστερα από αίτημα των ενοικιαστών τους. Παρά ταύτα, πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι ενοικιαστές, ακόμη και μετά τη μείωση του μισθώματος, που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε το 30%, δεν κατέβαλαν τα ενοίκια.

Χρωστούν τα ενοίκια χρόνου!
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μισθωτή που οφείλει ενοίκια ύψους 50.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του καταστήματος να καταφύγει εσχάτως σε δικηγόρο, προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία της έξωσης. Σύμφωνα με δικηγόρους, όσο αυξάνονται τα ανεξόφλητα μισθώματα, τόσο δυσκολότερο γίνεται να τα εισπράξουν κάποια στιγμή οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα υψηλά ενοίκια που πλέον αποτελούν πρόβλημα. Πολλοί ενοικιαστές αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ποσό των 300 ευρώ, τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώνονται και η ανεργία καλπάζει.
Πολλές είναι οι δικαστικές διαμάχες και για τα κοινόχρηστα που δεν πληρώνονται σε πολυκατοικίες, ενώ αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στους 122.000 ανέρχονται οι λογαριασμοί που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προσανατολίζεται στη διακοπή του ρεύματος.

Δεν προλαβαίνουν στις εφορίες

Δεκάδες αιτήματα δέχονται οι ΔΟΥ ανά τη χώρα για την έκδοση βεβαιώσεων, τις οποίες στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στα δικαστήρια ως επιβεβαίωση για τη μίσθωση του ακινήτου. Σύμφωνα με στελέχη εφοριών, ο αριθμός των βεβαιώσεων που εκδόθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του έτους υπολογίζεται σε 4.000. Αν υπολογιστεί ότι στη χώρα λειτουργούν 286 εφορίες, η καθεμία έχει εκδώσει 15 βεβαιώσεις κατά μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι ολόκληρο το 2010 οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων στις ΔΟΥ δεν ξεπέρασαν τις 8.500.

Εξαντλείται η υπομονή

«Όσοι καταφεύγουν στη δικαιοσύνη είναι γιατί η υπομονή τους έχει εξαντληθεί», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα των ιδιοκτητών δεν σταματούν όταν η δικαιοσύνη αποφασίσει για την έξωση του ενοικιαστή, αφού καιροφυλακτεί η εφορία και τους ζητά να καταβάλουν φόρο για τα ανείσπρακτα μισθώματα. Πάντως τα ανείσπρακτα μισθώματα φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει μεγάλη κινητικότητα στα δικηγορικά γραφεία. Κάποιοι δικηγόροι μάλιστα κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και 50% των εκμισθωτών που ζητούν τις υπηρεσίες τους. «Υπάρχει μεγάλος όγκος στα ακροατήρια των δικαστηρίων εξαιτίας των υποθέσεων έξωσης που συνεχώς αυξάνονται», σημειώνει ο κ. Χαϊδούτης. Την ίδια ώρα αυξάνονται και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, καθώς το δικαστήριο είναι χρονοβόρο και ο ιδιοκτήτης συχνά προτιμά ακόμη και μικρότερο ποσό αρκεί να το πάρει στο χέρι.
 
(εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.