Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

«Καταστράφηκε» η πολεμική αεροπορία της Λιβύης

Την καταστροφή της αεροπορίας της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ο πτέραρχος και διοικητής της βασιλικής αεροπορίας του Βρετανίας, Γκρεγκ Μπάγκουελ. Ο Βρετανός αξιωματικός δήλωσε πως οι συμμαχικές δυνάμεις κατέστρεψαν την πολεμική αεροπορία του Καντάφι και τα αεροπλάνα πετούν ανενόχλητα στο εναέριο χώρο της Λιβύης, πλήττοντας...


στόχους του στρατού στο έδαφος, όποτε απειλούν άμαχο πληθυσμό.

«Στην πραγματικότητα, οι αεροπορικές τους δυνάμεις (της Λιβύης), δεν υφίστανται πλέον ως μάχιμη δύναμη», εξήγησε ο Βρετανός πτέραρχος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στους πιλότους της RAF στην βάση Γκιόια ντελ Κόλε, στην νότια Ιταλία. Από την βάση αυτή απογειώνονται μερικά από τα αεροσκάφη της RAF που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη.

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το τέλος των επιχειρήσεων

Στο μεταξύ στο Κάιρο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δίνει καμία καταληκτική διορία για τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων. Οπότε νομίζω, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το τέλος» της επιχείρησης, δήλωσε στον Τύπο ο Γκέιτς.
Συμμετοχή της Δανίας
Στην Κοπεγχάγη το γενικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι F-16 της Δανίας έκαναν τις πρώτες αποστολές βομβαρδισμού στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, δανικά F-16 για πρώτη φορά έριξαν βόμβες ακριβείας σε στόχους στη Λιβύη», αναφέρει σε ανακοίνωση του το γενικό επιτελείο. Διευκρινίζει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι τα δανέζικα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν 11 αποστολές αέρος-εδάφους και μια αποστολή αέρος-αέρος από την Κυριακή.
Η Κοπεγχάγη διέψευσε, την Τρίτη - αποκαλώντας τις «προπαγάνδα» -, τις κατηγορίες της Λιβύης σύμφωνα με τις οποίες δανέζικα καταδιωκτικά F-16 είχαν πραγματοποιήσει βομβαρδισμό της Τρίπολης την Κυριακή. Η Δανία συμμετέχει στις συμμαχικές δυνάμεις με έξι μαχητικά F-16, καθώς και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο που έφθασαν το Σάββατο στην ιταλική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία.
Μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη
Στρατιωτικοί στόχοι αλλά και πολίτες στην πόλη Γιάφα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, δέχθηκαν την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων, την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. «Στρατιωτικοί αλλά και πολιτικοί στόχοι δέχθηκαν επίθεση από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους «, αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, στο ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, που μετέφερε δηλώσεις αξιωματούχου του στρατού της Λιβύης.

Οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν, τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, σε μία βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, «στην περιοχή Τάουρα», όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι τις απογευματινές ώρες «ακούστηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις και μετά από λίγα λεπτά άλλες τέσσερις, από τα ανατολικά της πρωτεύουσας». Υπενθυμίζεται ότι το στρατόπεδο αυτό υπήρξε, το 24ωρο του Σαββάτου, ο πρώτος στόχος των επιδρομών της συμμαχίας, που πολεμά τις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
Αναφέρθηκε επίσης ένας άλλος βομβαρδισμός, τις απογευματινές ώρες, της περιοχής πολύ κοντά στο νοσοκομείο στην πόλη Μιζουράτα, από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Η πόλη αυτή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Την πληροφορία έδωσε ένας γιατρός του νοσοκομείου. Ο γιατρός αυτός δήλωσε, μιλώντας στο Reuters, ότι ο βομβαρδισμός γίνεται με πυρά τεθωρακισμένων, «που έχουν λάβει θέσεις σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο».

Από την πλευρά της η δημόσια τηλεόραση στην Τρίπολη στο βραδινό δελτίο της αναφέρθηκε «σε βομβαρδισμούς κατά πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης», επικαλούμενη ένα πρόσφατο στρατιωτικό ανακοινωθέν.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών οι οποίοι πυροβολούν εναντίον νοσοκομείου στην πόλη Μιζουράτα, στη Λιβύη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.
Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται τραυματίες από τη μάχη που γίνεται για τη διατήρηση του ελέγχου της πόλης, προσέθεσε.

Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή και δεν έχει ακόμη σχολιαστεί ούτε από Λίβυους αξιωματούχους.
«Άρχισε πριν από μισή ώρα. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν το νοσοκομείο και οι δύο είσοδοί του δέχονται βαριά επίθεση. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει», δήλωσε ο κάτοικος ο οποίος κατονομάστηκε ως Σααντούν.
«Έχουμε χάσει κάθε επικοινωνία με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα. Το τελευταίο πράγμα που μάθαμε είναι ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά», προσέθεσε.
Λίγο νωρίτερα άλλος κάτοικος της πόλης δήλωσε ότι οι συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί έπληξαν αεροπορική βάση των κυβερνητικών δυνάμεων νότια της Μιζουράτα και ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του καθεστώτος είχαν σκοτώσει άλλους δύο ανθρώπους στο κέντρο της πόλης.

«Σήμερα το πρωί, οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν δύο φορές την αεροπορική βάση στην οποία στρατοπεδεύουν οι ταξιαρχίες του Καντάφι» νότια της Μιζουράτα, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς από την πόλη αυτή ο κάτοικος, ο οποίος κατονομάστηκε ως Σάμι.
«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές πριν από μία ώρα στο κέντρο της πόλης. Οι σοροί τους βρίσκονται τώρα στο νοσοκομείο, το οποίο επισκέφθηκα πριν από λίγο. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονται εκεί (στο κέντρο της πόλης) τώρα», σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες το βράδυ επιδρομές σε θέσεις των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στα περίχωρα και στο εσωτερικό της Μιζουράτα.
Συνολικά 97 πτήσεις πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο τα συμμαχικά αεροσκάφη στη Λιβύη, τα οποία έπληξαν άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοινώθηκε σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Κανένας πύραυλος κρουζ δεν ερρίφθη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, διευκρίνισε ο διοικητής Μπέβερλι Μοκ, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, από το USS Mount Whitney, πλοίο της διοίκησης που συντονίζει τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

Οι αεροπορικές επιδρομές «συνεχίζουν να έχουν στόχο τα κέντρα διοίκησης, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τα άρματα μάχης», προσέθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης». Στην Ουάσινγκτον, η επικεφαλής της διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον ανήγγειλε ότι « προσεχώς θα υπάρξουν και άλλες αραβικές συμμετοχές στον συνασπισμό» που πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ απέτυχαν , την Τετάρτη, να συμφωνήσουν σχετικά με την ανάληψη από τη Δυτική Συμμαχία της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη από τις ΗΠΑ, δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. Μετά την τρίτη ημέρα των συναντήσεων των πρεσβευτών της 28εθνούς συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο ίδιος διπλωμάτης τόνισε: «Δεν ελήφθη απόφαση για τίποτε».
Τα προβλήματα πάντως παραμένουν για τη σχέση ανάμεσα στην εφαρμογή της με εντολή του ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων, καθώς και για το πόσο θα πρέπει να διευρυνθεί η αποστολή αυτή, σημείωσε η ίδια πηγή.

Ζιπέ: «Επιχείρηση σύντομης διάρκειας» στη Λιβύη

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προέβλεψε σήμερα μια ταχεία έκβαση του πολέμου στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας θα είναι «σύντομης διάρκειας».
«Δεν φαντάζομαι ότι η συνοχή των αρχών της Τρίπολης θα παραμείνει για πολύ καιρό ακέραιη γύρω από τον Καντάφι και την κοντινή του κλίκα», δήλωσε ο Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν τίθεται θέμα να κολλήσουμε, θα είναι μια επιχείρηση σύντομης διάρκειας», προσέθεσε, αναφερόμενος στην ξένη επέμβαση στη Λιβύη που έχει στόχο την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων βάσει της απόφασης 1973 του ΟΗΕ.
«Αποκλείεται εντελώς μια χερσαία επιχείρηση», σημείωσε ο Ζιπέ, όπως υπογράμμισε χθες και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι των συμμάχων του δυτικού συνασπισμού που μετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη θα συναντηθούν την Τρίτη στο Λονδίνο.
«Πήρα την πρωτοβουλία με τον Βρετανό συνάδελφό μου να συγκεντρώσουμε στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη μια ομάδα επαφής, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι χώρες (της συμμαχίας), συν την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ζιπέ στο κοινοβούλιο.
Οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα συντρίμμια του F-15 στη Λιβύη
Οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα συντρίμμια του μαχητικού τους αεροσκάφους τύπου F-15, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Λιβύη λόγω μηχανικής βλάβης, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.
Ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «ώστε να προληφθεί ότι υλικά από αυτό θα πάνε σε λάθος χέρια».
Σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους, το οποίο μετείχε στη συμμαχία που πραγματοποιεί την επιχείρηση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη, είναι σώο και ασφαλές.

Η διπλωματία στο προσκήνιο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε και νέα κατάπαυση του πυρός. Μιλώντας από την Τυνησία, ο Μπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγνταντί Άλι αλ-Μαχμούντι, τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την εξέλιξη αυτή.
Μετά την ψήφιση της απόφασης 1973, την περασμένη εβδομάδα, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι έχει ανακοινώσει δύο φορές ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός, που όμως δεν τηρήθηκε.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι υποσχέθηκε -το βράδυ της Τρίτης-, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, ότι θα συνεχίσει να μάχεται, τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων. «Στο τέλος θα είμαστε νικητές», είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουάσινγκτον θα είναι σε θέση να μεταβιβάσει τον έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη σε ένα διεθνή συνασπισμό μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Μιλώντας από το Σαν Σαλβαδόρ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά οι πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από τη Λιβύη.
Σχετικά με το κόστος της αμερικανικής εμπλοκής στη Λιβύη, ο Ομπάμα είπε ότι πιστεύει ότι θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας και δεν πρόκειται να αποτέλεσε επιπρόσθετο βάρος για τους Αμερικανούς πολίτες. «Στο τέλος, οι Αμερικανοί θα αισθανθούν ικανοποιημένοι που σώθηκαν ζωές και βοηθήθηκαν άνθρωποι», τόνισε.
Η Τουρκία απεδέχθη να εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον η οποία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη από τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρμεντ. «Η Τουρκία απεδέχθη να είναι η δύναμη που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας στη Λιβύη» ανέφερε ο Μαρκ Τόνερ μιλώντας στον Τύπο, κάνοντας αναφορά στο ρόλο που θα διαδραματίζει η Αγκυρα στη Λιβύη.

Τα 2/3 των Γάλλων εγκρίνουν την επέμβαση στη Λιβύη

Τα δύο τρίτα των Γάλλων (ποσοστό 66%) τάσσονται υπέρ της επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, ενώ το 34% δεν την εγκρίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα France-Soir.
Προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαρτίου, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την στρατιωτική επέμβαση, έδειχνε το αντίθετο, δηλαδή το 36% ήταν υπέρ και το 63% κατά, ενώ το 1% των ερωτηθέντων δεν είχε άποψη.
Στη Βρετανία, από δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα προκύπτει ότι το 53% των ερωτηθέντων κρίνουν πως οι βρετανοί στρατιώτες δεν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη και το 43% τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον του Καντάφι.
Στη Γερμανία, η πλειοψηφία υποστηρίζει την διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε αυτήν την επιχείρηση δεν συμμετέχουν γερμανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Το Κουβέιτ και η Ιορδανία θα προσφέρουν επιμελητειακή υποστήριξη

Το Κουβέιτ και η Ιορδανία θα προσφέρουν «επιμελητειακή υποστήριξη» στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων έχει επιβληθεί στη Λιβύη και ότι 11 έθνη συμβάλλουν με 150 αεροσκάφη.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι χθες (Τρίτη), το Κατάρ ανέπτυξε αεροσκάφη Μιράζ στο πλαίσιο μιας πρώτης συμβολής, όπως και αεροσκάφη υποστήριξης. Θα λάβουμε επιμελητειακή υποστήριξη από χώρες όπως το Κουβέτ και επίσης η Ιορδανία», σημείωσε ο Κάμερον απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο.
«Ελπίζω ότι θα ακολουθήσει κι άλλη υποστήριξη», προσέθεσε και σημείωσε: «Νομίζω, όπως συζητήσαμε τη Δευτέρα, ότι υπάρχει ένα πρώτο και καλό αποτέλεσμα όσον αφορά την απόσυρση των δυνάμεων του καθεστώτος από τη Βεγγάζη, αλλά σαφώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με το τί κάνει το καθεστώς στη Μιζουράτα».

Η Τουρκία προσέφερε ένα υποβρύχιο και πέντε πολεμικά πλοία στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία συμφώνησε να στείλει πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο για να συμμετάσχουν στη ναυτική επιχείρηση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου ο Καναδός στρατηγός Πιέρ Σεντ-Αμάν δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν στη διάθεση της συμμαχίας συνολικά 16 πολεμικά σκάφη και υποβρύχια για την εφαρμογή του εμπάργκο.
Τα μέσα αυτά αποτελούνται από «ένα ιταλικό πλοίο διοίκησης, 10 φρεγάτες (τέσσερις τουρκικές και από μία του Καναδά, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία)», διευκρίνισε ο καναδός στρατηγός.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως για την επιχείρηση αυτή προτάθηκαν επίσης από τις χώρες του ΝΑΤΟ «ένας αριθμός επιπλέον μέσων», όμως δεν έδωσε διευκρινίσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.