Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Έρχονται τα αυτοκίνητα που μιλάνε...

Θυμάστε το ομιλών αυτοκίνητο, τον Κιτ, της σειράς Knight Rider; Ενα όχημα που θα μοιράζεται με τον Κιτ την ικανότητα της ομιλίας πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του στις εκθέσεις αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής μελετών της BMW Κλάους Ντρέγκερ...



Παρότι πολλά αυτοκίνητα είναι ήδη συνδεδεμένα με συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι στιγμής τα συστήματα αυτά είχαν την ικανότητα να λαμβάνουν πληροφορίες και να μεταδίδουν μετρήσεις, χωρίς ικανότητα διαλόγου με τον οδηγό. Το νέο σύστημα Concept Drive της BMW, όμως, όπως παρουσιάσθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, στοχεύει να κάνει ακριβώς αυτό.

Το καινοτόμο σύστημα συνδυάζει περισσότερα από 50 εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τηλεπικοινωνιακές μεθόδους, που περιλαμβάνουν σύνδεση με δίκτυο δορυφόρων και τεχνολογία αυτόματου πιλότου, που βοηθά το όχημα να μετακινηθεί για παράδειγμα από την αριστερή στη βοηθητική λωρίδα αυτοκινητόδρομου, σε περίπτωση λιποθυμίας του οδηγού.

Τα προηγμένα συστήματα του οχήματος επιτρέπουν επίσης τη σύνδεση των συστημάτων ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου με τον οικιακό υπολογιστή του οδηγού. «Αυτό που μετράει είναι ο τρόπος μετάδοσης πληροφοριών από και προς το όχημα, αλλά και η αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών», λέει ο κ. Ντρέγκερ.

Στο μέλλον, το αυτοκίνητό σας θα μπορεί έτσι όχι μόνο να εντοπίζει τα επερχόμενα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και να υπολογίζει με ακρίβεια το χρόνο της καθυστέρησής σας λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αυτό θα καθίσταται δυνατό χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οχημάτων που θα διαθέτουν το σύστημα αυτό.

Μεταξύ άλλων, το καινοτόμο σύστημα θα επιτρέπει στον οδηγό να συμβουλεύεται τα email του εν κινήσει και να εντοπίζει από μόνο του ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, χάρη στο δορυφορικό δίκτυο. Πρόσφατα μοντέλα της Mercedes είναι ικανά να διαπιστώσουν πότε ο οδηγός κουράστηκε για να του συστήσουν να σταματήσει, ενώ η Volvo εγκαινίασε πρωτοποριακό σύστημα ανοικτής ακρόασης για τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο επικεφαλής της εταιρίας Cosworth, Τιμ Ρούτσης, λέει: «Η νέα γενιά είναι συνέχεια δικτυωμένη και απαιτεί τη δυνατότητα αυτή και στο αυτοκίνητό της». Κύριο μέλημα των κατασκευαστών είναι τώρα ο συνδυασμός ολοένα και πιο προηγμένων συστημάτων με τις ανάγκες της οδικής ασφάλειας, που απαιτούν η προσοχή του οδηγού να μη διασπάται σε καμία περίπτωση.

(BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.