Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Observer: H Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα χρήματα για τους μετανάστες

Οι συνθήκες διαβίωσης των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά κέντρα κράτησης είναι "ανησυχητική", ενώ... 



η γενική αντίδραση των ελληνικών αρχών κατά το χειρισμό της εισόδου των μεταναστών είναι εντελώς ανεπαρκής, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Μαζί με τα καταδικαστικά συμπεράσματα της έκθεσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δήλωσε λίγες μέρες πριν ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει πλήρως στο να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που της έχουν δοθεί από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς και  οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης. Δημιουργούνται κρίσιμα ζητήματα σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Το 2010 οι εντοπισμοί παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύουν το 90% των παράνομων συνοριακών διαβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι από τους μετανάστες περνάνε τα σύνορα έρχονται αντιμέτωποι με ένα χαοτικό σύστημα χορήγησης ασύλου. Η έκθεση αναφέρει ειδικότερα πως «υπάρχει μια παντελής έλλειψη ανεξάρτητων κοινωνικών και νομικών συμβούλων, εκτός από τις περιοδικές επισκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες»

Ο  οργανισμός υπενθυμίζει ότι η κατάσταση στον Έβρο έχει περιγραφεί από την Ύπατη Αρμοστία ως «ανθρωπιστική κρίση», ωστόσο η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί σωστά, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ούτε έχει  αναπτύξει φορείς κοινωνικής προστασίας ακόμα  στην περιοχή. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν βρήκε κάποιο στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει πως τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα από το 2008 έχουν χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση της κατάστασης στα σύνορα του Έβρου στην οποία συμβάλει η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων και η συστηματική τοποθέτηση των μεταναστών σε κέντρα από τα οποία είναι πολύ εύκολη η διαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.