Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

TIME: Το αίνιγμα της Λιβύης

Εάν υπάρχει ένα δίδαγμα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια, αυτό είναι ότι η στρατιωτική... 



επέμβαση μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πολύπλοκη υπόθεση με ανεξέλεγκτες συνέπειες, σχολιάζει σε άρθρο του στο TIME ο δημοσιογράφος Fareed Zacharia.

«Έτσι, είμαι ευτυχής που η κυβέρνηση Ομπάμα μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη Λιβύη. Είναι πιο σημαντικό να καταλήξει σε μια έξυπνη πολιτική από το να ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς», υποστηρίζει.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφέροντας εθνικής ασφάλειας στη Λιβύη είναι σωστοί, υπό τη στενή έννοια του όρου. Ωστόσο η περίπτωση της Λιβύης αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα. Ο αραβικός κόσμος βιώνει μια πραγματική αφύπνιση. Οι άνθρωποι της περιοχής έχουν χάσει την πίστη τους στην παλαιά τάξη πραγμάτων. Είτε ανατρέψουν την κυβέρνηση, όπως έκαναν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, είτε απλώς ζητήσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες του Κόλπου, ψάχνουν για μια νέα πολιτική ταυτότητα.


Για τις ΗΠΑ, αυτό αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία, λέει ο Zacharia. Για δεκαετίες, οι Άραβες θεωρούν την Ουάσιγκτον ως εχθρό επειδή είναι ο κύριος υποστηρικτής της παλιάς τάξης - δημιουργώντας μια περίεργη σειρά συμμαχιών. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα πραγματικό πρόβλημα εθνικής ασφαλείας: Την αύξηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Το πρώτο επιχείρημα της αλ Κάιντα εναντίον των ΗΠΑ είναι ότι υποστηρίζει τα αυταρχικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου.

Τώρα, οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να σπάσουν την δυσλειτουργική δυναμική που γεννά το αντιαμερικανικό μίσος και τη βία. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εναρμονισθεί  με τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αραβικών λαών και καλεί τις κυβερνήσεις της περιοχής να συμμετάσχουν σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Αλλά αυτή τη στιγμή, όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν περιθωριοποιηθεί. Η Λιβύη «καίγεται». Οι άνθρωποι εξεγέρθηκαν και ο τύραννος τους καταποντίζεται. Αν δεν αλλάξει κάτι, ο Μουαμάρ Καντάφι και οι γιοι του θα είναι σε θέση να ξαναπάρουν τον έλεγχο της χώρας εν μέσω μιας μαζικής σφαγής αμάχων.

Αυτό θα ήταν ένα τρομερό. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θέλει ο Καντάφι να παραιτηθεί. Αν δεν το καταφέρει οι ΗΠΑ θα χάσουν την ευκαιρία της να ευθυγραμμιστούν με την άνοδο των δυνάμεων του αραβικού κόσμου.

Ο Zacharia λέει ότι μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν είναι μια μαγική σφαίρα. Είναι μια υψηλού προφίλ πολιτική που βάζει τον στρατό των ΗΠΑ άμεσα στη σύγκρουση, αλλά δε θα κάνει μεγάλη διαφορά. Το κύριο πλεονέκτημα του Καντάφι δεν είναι στον αέρα, αλλά στο έδαφος. Έχει τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και τεράστια δύναμη πυρός.

Μόλις ο Καντάφι συνειδητοποιήσει ότι είναι ενάντια σε μια ατέλειωτη προμήθεια όπλων και πυρομαχικών από τις ΗΠΑ προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, θα επανακαθορίσει σίγουρα τις αποφάσεις του, καταλήγει ο αρθρογράφος του TIME.

1 σχόλιο:

  1. μεγάλο λάθος η ανάμειξη μας στα εσωτερικά προβλήματα ενός άλλου κράτους

    τα ίδια δεν γίνονται επί δεκαετίες στην Τουρκία με τους αρμενεους και τους κούρδους

    στην Κύπρο τότε γιατί δεν διώξανε τους τούρκους?


    Γιατί δεν κάνουνε επέμβαση και στην Σαουδική Αραβία στο Κατάρ στο Μπαχρέιν και στην Συρία που και εκεί έχει ξεσηκωθεί ο λαός?


    φαντασθείτε να γίνει επεισόδιο στην Θράκη και να πάνε οι νατοϊκές δυνάμεις να προστατεύσουν το λαό της Θράκης που θα κινδυνεύσει από την Ελλάδα!!??

    μέγα λάθος η ανάμιξη μας
    αλλά με έναν τόσο αμερικανό πρωθυπουργό ήταν αναμενόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.