Σάββατο 30 Απριλίου 2011

"Μαύρη τρύπα" 100 εκατ. για την Puma Hellas


Μέχρι πριν από λίγους μήνες η Puma Hellas αποτελούσε "μια από τις πλέον επιτυχημένες θυγατρικές" για τους επικεφαλής του γνωστού κολοσσού παραγωγής αθλητικών ειδών. Έτσι, η ανακοίνωση της Puma AG τον περασμένο Οκτώβριο ότι "υπάρχουν υποψίες για οικονομικές ατασθαλίες στην Puma Hellas...


οι οποίες διαπράχτηκαν από τον τοπικό συνεργάτη της εταιρείας" προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, οδηγώντας στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία και σε προβλέψεις για σημαντική επιβάρυνση των οικονομικών μεγεθών τόσο της μητρικής όσο και της ελληνικής θυγατρικής.

Η δημοσιοποίηση της επαναδιατυπωμένης οικονομικής κατάστασης της Puma Hellas για το 2009 αποκάλυψε το μέγεθος του ζητήματος: οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 102,6 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 64,3 εκατ. ευρώ, όταν βάσει του αρχικού ισολογισμού (ΦΕΚ 8060/20-7-2010) τα κέρδη προ φόρων είχαν ανέλθει στα 1,5 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις τα 73,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο υποχρεώσεων, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 128 εκατ. ευρώ, με 26 εκατ. ευρώ να αφορούν βραχυπροθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες.

Σημαντικές είναι και οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών της Deloitte οι οποίοι στην έκθεσή τους εξέφρασαν γνώμη με επιφύλαξη. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι έχουν δοθεί σημαντικά ποσά σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν σε απαγορευτικές διατάξεις του αρθρου 23α του ν.2190/1920 (μεταξύ άλλων απαγορεύεται η χορήγηση από την ανώνυμη εταιρεία, δανείων και πιστώσεων προς μέλη του δ.σ.). Επίσης, τονίζουν πως δεν κατέστη εφικτό να εξασφαλίσουν επαρκή και κατάλληλη ελεγκτική μαρτυρία για τα υπόλοιπα έναρξης της 1ης Ιανουαρίου 2009.

Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό, στην εταιρεία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις 2007, 2008 και 2009, ο οποίος παραμένει σε εξέλιξη. Καθώς η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσευξήσεων που πιθανόν να καταλογιστούν και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη, οι ορκωτοί δεν διασφάλισαν εύλογη βεβαιότητα για την εκτίμηση της τυχόν απαιτούμενης πρόβλεψης.

Ως κάτοχος του 70% της ελληνικής θυγατρικής, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο προχώρησε και σε αλλαγή του management "αποκαθηλώνοντας" την ελληνική διοίκηση υπό τον Γιώργο Γλου και τοποθέτησε τους Klaus Bauer ως πρόεδρο και Jose Gomes de Andrade ως διευθύνοντα σύμβουλο στην Puma Hellas. Η γερμανική πολυεθνική έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα κατά των συνεταίρων της στην ελληνική κοινοπραξία, διεκδικώντας το σύνολο των απαιτήσεων που θεωρεί ότι έχει κατά του συνεταίρου της στην ελληνική κοινοπραξία, αλλά και κατά των στελεχών του ελληνικού management.

Ζητούμενο, πάντως παραμένει η τύχη του ποσοστού (30%, ανήκει εξ ημισείας στους αδελφούς Αντώνιο και Γεώργιο Γλου) που κατέχουν οι αδελφοί Γλου στην Puma Hellas. Σε προγενέστερες δηλώσεις του στο “Κεφάλαιο” ο εκπρόσωπος της γερμανικής μητρικής Ulf Santjer είχε δηλώσει πως η Puma AG επιθυμεί να αποκτήσει τις υπόλοιπες μετοχές του μετόχου μειοψηφίας, μέσω του call option που παρέχεται από τη μεταξύ των δύο πλευρών σύμβαση. Από τον πλευρά του ο Γ. Γλου, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της κοινής εταιρείας, είχε αναφέρει πως είναι στην ευχέρεια του βασικού μετόχου να ασκήσει τα δικαιώματά του, το ζήτημα είναι με ποιο τίμημα μπορεί να γίνει αυτό.

Παρά το θέμα που προέκυψε, η γερμανική Puma, που ελέγχεται κατά 65% από το γαλλικό γκρουπ PPR, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και σημαντική αναδιάταξη των δραστηριοτήτων της ελληνικής θυγατρικής υπό τη νέα διοίκηση, προκειμένου, όπως έχουν αναφέρει στελέχη της, η εταιρεία να προσαρμοστεί στο σκληρό οικονομικό περιβάλλον της ελληνικής κρίσης.

πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.