Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Σκάνδαλο Βατοπεδίου: Αγωγές του δημοσίου 4 χρόνια μετά!

Το υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του προς την ανακρίτρια αξιώνει αποζημίωση τουλάχιστον 100.000 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής. Θα παραστεί δηλαδή στη δίκη ζητώντας την τιμωρία τους...


 
Τέσσερα χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου κι επιτέλους το Δημόσιο δέησε να ζητήσει το προφανές από τη Δικαιοσύνη. Αποζημίωση από τους υπεύθυνους και παράσταση πολιτικής αγωγής για να τιμωρηθούν.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά η τακτική του ελληνικού δημοσίου να σπεύδει βραδέως στην υπόθεση το Βατοπεδίου αφενός αποστέρησε στην κυβέρνηση Καραμανλή την έξωθεν καλή μαρτυρία, αφετέρου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για την κυβέρνηση Παπανδρέου και κατά πόσον επιθυμεί να πάει μέχρι τέλους την υπόθεση.
Τελικά όμως, τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης, το ελληνικό δημόσιο δέησε, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Οικονομικών, να καταθέσει παράστασης πολιτικής αγωγής, αξιώνοντας 100.000 ευρώ από τον κάθε υπαίτιο για την ηθική βλάβη που υπέστη. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι οι αξιόποινες πράξεις των εμπλεκομένων βάσει της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί είχαν ως συνέπεια: «την ελάττωση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, κατά το ισάξιο προς την αξία των ανταλλαγέντων ακινήτων ποσό, που είναι ιδιαίτερα μεγάλο και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».
Όπως σημειώνεται από την αρχή, «το ελληνικό δημόσιο έχει ανέκαθεν την κυριότητα, νομή και κατοχή της λιμνοθάλασσας και μεγάλης λίμνης Βιστωνίδας, μετά των τριών εντός αυτής νησίδων (Αντά-Μπουρού, Αγίου Νικολάου, Παναγίας Παντάνασσας), καθώς και των παραλίμνιων αυτής εκτάσεων, εμβαδού 25.000 στρεμμάτων, που βρίσκονται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, και απεικονίζονται στα από Απριλίου 2007 και 24-10-2005 τοπογραφικά διαγράμματα.
Επί των ως άνω ακινήτων ουδείς δύναται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να αποκτήσει δικαίωμα και μη εμπράγματο, παρά μόνο ως προς μεν τη Βιστωνίδα και τις όχθες αυτής, που αποτελούν πράγματα κοινόχρηστα, αναπαλλοτρίωτα και ανέκαθεν ανήκοντα, λόγω της φύσεώς τους, στη δημόσια κτήση, κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρυθμίσεως, ως προς δε τις λοιπές, μη κοινόχρηστες, παραλίμνιες εκτάσεις, κατόπιν μεταβιβάσεως της κυριότητάς τους στο Δημόσιο».

Τα αδικήματα

Στο έγγραφο παράστασης πολιτικής αγωγής, αφού αναφέρονται τα αδικήματα και οι πράξεις που συνιστούν την «εγκληματική» συμπεριφορά των εμπλεκομένων προσώπων ,σημειώνεται ότι:
«Επειδή από τις ως άνω αξιόποινες πράξεις έχω υποστεί προφανή υλική ζημία, η οποία συνίσταται στην αποστέρηση της κατοχής των ακινήτων που αποτέλεσαν αντικείμενο παράνομων ανταλλαγών με τα ως άνω συμβόλαια, στην ελάττωση της περιουσίας μου κατά το ποσό της πραγματικής αξίας αυτών, που οπωσδήποτε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, και στη διαφιλονίκηση της επ’ αυτών κυριότητάς μου και την εμπλοκή μου σε δικαστικούς αγώνες προς αναγνώριση της ακυρότητας των σχετικών συμβολαίων και διεκδίκηση των ακινήτων και επειδή από της ανωτέρω πράξεις, πλην της περιουσιακής ζημίας, έχω υποστεί και βαρύτατη ηθική βλάβη, ύψους τουλάχιστον 100.000 ευρώ, λόγω της προσβολής του κύρους και της αξιοπιστίας μου έναντι των πολιτών, αναφορικά με τη σύννομη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μου, και ως προς την ικανότητά τους να διαφυλάττουν και να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία, ζητώ να υποχρεωθεί κάθε υπαίτιο πρόσωπο να μου καταβάλει, εις ολόκληρον το καθένα, το ποσό των 100.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχω υποστεί, νομιμοτόκως από της εκδόσεως της καταδικαστικής αποφάσεως του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου».
Εκτός της παραπάνω διεκδίκησης, το ελληνικό δημόσιο έχει καταθέσει και αγωγές κατά της Μονής Βατοπεδίου, με τις οποίες διεκδικεί ακίνητα που δεν έχουν περάσει σε τρίτους, όπως στο Λαύριο, την Ουρανούπολη, τη Ραιδεστό, τον Ξηροπόταμο, το Γραμματικό, τη Βεγορίτιδα και την Καλαμαριά. Η εκδίκαση αυτών έχει προσδιοριστεί εντός των ετών 2011-2012.

Ο Αγγέλου το μόνο πολιτικό πρόσωπο


Στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, βέβαια, από τα οποία ζητείται η αποζημίωση, δεν περιλαμβάνονται οι πολιτικοί, αφού λόγω του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών, οι όποιες ευθύνες τους έχουν παραγραφεί. Το μόνο πολιτικό πρόσωπο που παραμένει στην υπόθεση ως κατηγορούμενος είναι ο Γιάννης Αγγέλου, κι αυτό επειδή δεν καλύπτεται από το σχετικό νόμο.
Η κύρια ανάκριση που διενεργείται εδώ και περίπου τρία χρόνια αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί με τις απολογίες όλων των εμπλεκομένων. Αυτή την περίοδο εξηγήσεις δίνουν οι τότε υπεύθυνοι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, θα ακολουθήσουν οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι που εμπλέκονται στην υπογραφή των επίμαχων συμβολαίων, οι ορκωτοί εκτιμητές και τελευταίοι οι μοναχοί, οι οποίοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν έκαναν τίποτα παράνομο.
Το ελληνικό δημόσιο, πλην της παράστασης πολιτικής αγωγής που κατέθεσε ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, έχει προχωρήσει και σε αγωγές με τις οποίες διεκδικεί από τη Μονή όλα εκείνα τα ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει οι Βατοπεδινοί σε τρίτα πρόσωπα. Μέχρι βέβαια να εκδικαστούν θα περάσουν κάμποσα χρόνια, καθώς ήδη οι πρώτες έχουν πάρει πολύμηνη αναβολή. Το ζητούμενο επίσης είναι τι τελικώς θα γίνει και με τα υπόλοιπα ακίνητα που έχουν περάσει σε άλλα πρόσωπα. Γι’ αυτά ο δικαστικός αγώνας, εφόσον ξεκινήσει, αναμένεται να κρατήσει επί μακρόν.
 
Πηγή: Περιοδικό «Πολιτικά Θέματα» - άρθρο του Π. Στάθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.