Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οι γουναράδες της Καστοριάς... αντεπιτίθεντε


Με την παρουσία τριακοσίων και πλέον εμπορικών επισκεπτών από την Ρωσία, το Καζακστάν και την Λευκορωσία  εγκαινιάστηκε σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου η 36ηΔιεθνής Έκθεση Γούνας στην ακριτική Καστόρια...


Μιλώντας στα εγκαίνια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς  «ο Προφήτης Ηλίας» κ. Ηρακλής Καλλισθένης αφού επεσήμανε ότι η Διεθνής Έκθεση της Καστοριάς είναι η τρίτη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση στον κόσμο τόνισε ότι:

«Σε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και στην δύσκολη οικονομικά συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, θέλουμε να βγούμε νικητές για μια ακόμη φορά ως κλάδος και ως περιοχή. Το θέλουμε και θα το καταφέρουμε, γιατί και μπορούμε και θέλουμε και μας αξίζει, αν και η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας προς τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις δεν είναι αυτή που θα έπρεπε».

Ο κ. Καλλισθένης  αναφέρθηκε στην συνέχεια  στις προσπάθειες που έγιναν  να κατασκευαστεί κατ αρχήν ένας εκθεσιακός χώρος, αντάξιος της ιστορίας του κλάδου και του τόπου μας. «Θέλαμε ένα εκθεσιακό κέντρο γούνας  για όλη τη Δυτική Μακεδονία, 12.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα είχε την δυνατότητα να καλύψει 200 ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να συμμετέχουν στην Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, αλλά και να πραγματοποιούνται εκεί και άλλες κλαδικές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, επί παραδείγματι ένα Σαλόνι Γούνας, ή ένα Φόρουμ.
Όμως η οικονομική κατάσταση και οι μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις που δόθηκαν από τους τοπικούς άρχοντες δεν το έκαναν πραγματοποιήσιμο. Εμείς καταφέραμε όμως παρά τις σημαντικές δυσκολίες να κατασκευάσουμε έναν πρόσθετο εκθεσιακό χώρο, στο ανατολικό τμήμα του κτηρίου αυτού, ενισχύοντας τις ανάγκες της έκθεσης και την δυναμική της. 3.200 τετραγωνικά μέτρα είναι γεγονός».
Πιστεύουμε ότι και φέτος θα παρουσιάσουμε μια όσο το δυνατόν άρτια διοργάνωση , με τέλεια περίπτερα και πολύ καλά εμπορεύματα.

Εκτιμούμε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για την καθετοποίηση της παραγωγής, να δημιουργηθούν επιπλέον φάρμες γουνοφόρων ζώων κάτι που το θέλουμε χρόνια ως Δυτική Μακεδονία.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε μικρό χρονικό διάστημα να παράγουμε εκατομύρια γουνοφόρα ζώα,  δημιουργώντας  έτσι νέες θέσεις εργασίας και θα φέρουμε και συνάλλαγμα στο κράτος μας.

«Η συνεργασία και η σύμπνοια μπορούν να φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα  για τον κλάδο, για την περιοχή, για όλους μας, είπε ο κ. Καλλισθένης. Μπορούμε να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της και να έχουμε την γούνα σε «άνθιση» συνεχώς. Ο κλάδος μας μπορεί να αποτελέσει μια αχτίδα φωτός και αισιοδοξίας σε διεθνές επίπεδο απέναντι στην οικονομική αντιξοότητα» κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Μιλώντας στα εγκαίνια ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης : «Να υλοποιηθούν τα όνειρα των γουνοποιών και του κλάδου ολόκληρου ,όχι μόνο σε επίπεδο παράγωγης αλλά και σε επίπεδο εκθέσεων  και στην ανέγερση   του νέου κτιρίου  που  οραματίζεται ο κ. Καλλισθένης».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου  ευχήθηκε ο κλάδος της γουνοποιίας να βοηθήσει με τις δικές του δυνάμεις στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακής  στην ομιλία του ανέφερε με έμφαση ότι η περιφέρεια είναι αλληλέγγυα  στην προσπάθεια  και στον αγώνα του  κλάδου της γούνας σε όλα τα επίπεδα - παράγωγης, εκτροφής γουνοφόρων ζώων, εμπορίας και διάθεσης αλλά και του τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Δακής ανακοινώσε  ότι η Περιφέρεια  ξεκίνησε την καταγραφή  και αποτίμηση  των κλαδικών προβλημάτων της Δυτικής Μακεδονίας ώστε
"να έχει έναν διαχρονικό χάρτη στρατηγικής διεκδίκησης και επίλυσης των θεμάτων με στόχο την ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης  τόνισε ότι η γούνα είναι  ο πυλώνας ανάπτυξης  της περιοχής  και ζήτησε  από την κυβέρνηση  να βοηθήσει τον κλάδο.

Τέλος, χαιρέτησε και ο Αντιπεριφερειάρχης  κ Σαββόπουλος Δημήτρης  ο οποίος είπε ότι θα υποβληθεί πρόταση μέσω του προγράμματος Jessica ώστε  να υπάρξει χρηματοδότηση για το νέο κτίριο.
Χαιρετισμό απηυθυνε και η εκπρόσωπος του Δήμου της Μόσχας Κα Ekaterina Veselova.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.