H ιταλική La Stampa γράφει:
«Με κυβερνήσεις κάθε κομματικής απόχρωσης, σοσιαλιστές ή συντηρητικούς ο κανόνας είναι πάντα ο ίδιος. Για κάθε 10 ψήφους ανά οικογένεια ή μεταξύ φίλων ο πολιτικός εγγυόταν μια θέση στο δημόσιο. Αληθινή ή ψευδής, αυτή η ιστοριούλα, πολύ διαδεδομένη μεταξύ των Ελλήνων, βοηθάει στην κατανόηση του λόγου για τον οποίο το ελληνικό κράτος μετετράπη από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα σε ένα γιγαντιαίο και αναποτελεσματικό τέρας. Ανεξάντλητη πηγή πελατοκρατείας, σπατάλης και διαφθοράς. Άλλωστε, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ούτε επίσημη καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων.
Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η πρώτη μέριμνα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στο τέλος του 2009, μόλις ανέλαβε την εξουσία, αμέσως μετά την αποκάλυψη των εσφαλμένων δημοσιονομικών στοιχείων του προκατόχου του Κ. Καραμανλή, ήταν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου τομέα που στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ. Και ότι ο υπουργός της Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Ραγκούσης, φιλοδοξεί να δημιουργήσει, όπως εξηγεί στη La Stampa, «ένα κράτος πιο μικρό και καλύτερο».
Ως γνωστόν, η πρώτη θανατηφόρα περικοπή έλαχε, το 2010, στους δημοσίους υπαλλήλους, με την αφαίρεση του 13ου και 14ου μισθού και με την συρρίκνωση του μισθολογίου κατά 10 και 20%. Και με την εισαγωγή της αναλογίας ένα προς πέντε. Με απλά λόγια, για κάθε πέντε υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται μόνον ένας θα προσλαμβάνεται. Τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μικρού ελληνικού θαύματος για το έλλειμμα του 2010 το οποίο μειώθηκε στο 10% από το αρχικό 15%».
Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δομικό και η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει δραστικά το βάρος του δημοσίου τομέα σε όλα τα επίπεδα. Μέσω αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις, μέτρο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και μέσω δραστικών παρεμβάσεων στον τομέα της διοίκησης. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η απογραφή: Εδώ και λίγους μήνες γνωρίζουμε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι περίπου 750 χιλιάδες, σε ένα πληθυσμό 11 εκατομμυρίων.
Ο Υπουργός εξηγεί πως ένας εκ των πυλώνων της αναδιοργάνωσης «είναι μια μεταρρύθμιση με το όνομα «Καλλικράτης» που θα εισαγάγει προοδευτικά μια νέα αρχιτεκτονική της κυβέρνησης και των τοπικών αυτοδιοικήσεων». Στόχος του, ήδη εν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, νόμου είναι μια «ριζική αλλαγή».
Σήμερα η Ελλάδα των μέχρι πρότινος 1034 δήμων, με την αλλαγή διατηρεί το ένα τρίτο, δηλαδή 325 δήμους, κατόπιν συγχωνεύσεων και εξορθολογισμού του συστήματος. Οι Περιφέρειες έχουν μειωθεί από 13 σε 7. ‘Ένα άλλο καινοτόμο μέτρο είναι εκείνο που υποχρεώνει τις τοπικές αυτοδιοικήσεις σε απόλυτη διαφάνεια . Στον ιστότοπο «diavgeia.gov.it» απαριθμούνται όλες οι δαπάνες όλου του κράτους και των δήμων. Χωρίς την on line δημόσια ανάρτηση, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της απόφασης. «Αποτελεί μέρος της καθολικής μας υποχρέωσης που έχουμε αναλάβει επισήμως για την επιβολή της διαφάνειας» υπογραμμίζει ο υπουργός. Όντως στον ιστότοπο εμφανίζονται τα τιμολόγια: παίρνοντας ένα στην τύχη βλέπουμε πως η μετακόμιση της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη κόστισε 2.300 ευρώ. Τα οφέλη υποστηρίζει ο υπουργός «είναι ήδη ορατά μεταξύ του 2010 και του 2011 οι τοπικές αυτοδιοικήσεις θα εξοικονομήσουν 1,5 δις.».».
Το πρόβλημα του Γ. Παπανδρέου», σχολιάζεται στο δημοσίευμα, είναι ότι αντιμετωπίζει την αντίσταση και τις αντιδράσεις της Αριστεράς και των συνδικάτων. Εντούτοις, θα μπορούσε να υπάρξει μια σύγκλιση σε μια μερίδα των μέτρων με τον κύριο πολιτικό αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια μερίδα του κόμματος ίσως ψηφίσει το νέο πρόγραμμα υπό συζήτηση στη Βουλή το οποίο περιλαμβάνει νέα, ριζικά μέτρα αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, μέχρι το τέλος του μήνα.
Πράγματι ο Ραγκούσης παρουσίασε ένα νόμο που αυξάνει από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα δίς το χρόνο παρόλο που αυτά τα στοιχεία αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση. Ο στόχος της Αθήνας μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας, μέχρι το 2013, είναι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 και η περικοπή του κόστους κατά 1/3 από 22 σε 16 δις. Ευρώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.